3 x recepten met gerookt ei

3 x recepten met gerookt ei
 
Gerookte eieren? Ja, je leest het goed! Gerookte eieren bestaan en je wil het. Ik kreeg op de Culiperslunch -een beurs voor foodbloggers en vakjournalisten- een doosje gerookte eieren mee om te proberen. Daar ging ik natuurlijk mee aan de slag. Ik maakte er 3 x recepten met gerookt ei mee die je hieronder kunt vinden!
 

Gerookt ei, hoe dan?

Een smoked egg is gewoon een vers ei en dus nog rauw, maar dan gerookt. Door een koud rookproces krijgen de eieren een subtiele en verrassende rookgeur en rooksmaak. Je kan gerookte eieren gebruiken zoals ieder ander vers ei. Je kan een gerookt ei dus gewoon koken, bakken of pocheren. Door de rooksmaak is zout toevoegen niet nodig.  Echt, je moet dit zelf eens proeven!

3 x recepten met gerookt ei


Gerookte eiersalade

Wie lust er nou niet een stokbroodje met eiersalade? Nou, een stokbroodje gerookte eiersalade is nóg beter kan ik je vertellen. Ik maakte deze 3 (!) ingrediënten eiersalade door de eitjes te koken, en mayo en peper toe te voegen. Door de rooksmaak is zout toevoegen niet nodig. Deze gerookte eiersalade heeft al genoeg smaak van zichzelf. Dit wil je bij de borrel of op je lunchbroodje!

Recept gerookte eiersalade

Gerookte eiersalade


Smoked egg smashed avocado sandwich

Dit is me toch een top ontbijt of lunch! Lekker op zijn Engels met dit recept voor smoked egg smashed avocado sandwich. Wat natuurlijk gewoon een boterham (liefst lekker vers zuurdesem) is met geprakte avocado en een gepocheerd eitje, afgemaakt met hummus en granaatappelpitjes. En een gerookt ei, voor extra smaak! 

Recept smoked egg smashed avocado sandwich

Smoked egg smashed avocado sandwich lunch


Cheesy polenta met herfstgroenten, saliedressing en gerookt ei

Wat een vegetarische topper is deze cheesy polenta met herfstgroenten, saliedressing en gepocheerd gerookt ei. Echt op en top een herfstig comfortfood gerecht dat zorgt voor een hartig buikje vol. Dit gerecht is lekker hartig, ook wel ‘umami’ genoemd, door de gebakken paddenstoelen en kazige polenta. Een hartig gerookt eitje on top maakt het helemaal af!

Recept cheesy polenta met herfstgroenten, saliedressing en gerookt ei

Cheesy polenta met herfstgroenten, saliedressing en gepocheerd ei


Wat kan je nog meer maken met gerookte eieren?

Je kan een gerookt ei gebruiken zoals je een gewoon rauw ei zou gebruiken. Zowel in hartige als in zoete gerechten. Denk aan een gepocheerd eitje, gekookt ei of gebakken ei. Maar ook verwerkt in brownies, quiche of als zoete eierkoek met een hartig randje. Denk ook aan zelfgemaakte mayonaise, aioli of Hollandaise saus.

Waar koop je smokey eieren?

De eerste keer dat ik een gerookt ei zag was bij delicatessenwinkeltje Eyserhalte in Zuid-Limburg. Topzaak is dat, met altijd dit soort nieuwe, aparte producten. Maar wees gerust, je hoeft niet helemaal naar Zuid-Limburg als je zelf een gerookt ei wilt proeven. Je koopt gerookte eieren bij de groothandels, zoals Sligro en Hanos, maar ook bij de Jumbo en binnenkort vast ook bij Albert Heijn. Online bestellen kan ook, dan vind je ze bij Crisp of Collection2000. 

Deel dit bericht met vrienden

Op zoek naar iets anders?