Het is bijna Halloween en (bijna) iedereen houdt van pizza. Wat is dan leuker om te maken dan deze Halloween pizza spin!? Je gebruikt kant-en-klaar pizzadeeg en maakt dus eigenlijk pizza, maar dan in een andere vorm. Ideaal om te maken met kinderen. Of gewoon gezellig samen met je partner, zoals ik deed op een donkere zondagmiddag.
Halloween pizza spin van spinvormig pizzadeeg
Je maakt van pizzadeeg dus een spin, compleet met ‘bloederig’ lichaam van tomatensaus. En bij een pizza hoort natuurlijk kaas. De poten van de spin en de ‘reserve’-poten besprenkel je voor het koken met Parmezaanse of Goudse kaas, net wat jij lekker vindt. Zo creëer je het uiterlijk van ‘harige’ spinpoten. Nu heb ik zelf geen kinderen, maar als ik nog een kind was geweest had ik dit fantastisch gevonden. Koken kan niet creatiever. Zo gezellig ook om met die donkere dagen zo te keuvelen in de koken.
Lekker gruwelen met Halloween
Halloween wordt steeds populairder in ons land, maar is nog lang niet zo populair als in Amerika. Veel leuke Halloween recepten komen dan ook van Amerikaanse blogs, waaronder deze Halloween pizza spin. Uiteraard wel met een paar van mijn eigen aanpassingen. Ik vind het zelf leuk om ieder jaar een recept te maken of zelf iets nieuws te verzinnen. Zo maakte ik de afgelopen jaren al deze duivelse roomkaaskaasballetjes en deze Halloween borrelplank.
Ingrediënten voor 2-4 personen
- 2 rollen pizzadeeg
- 75 gram geraspte Goudse of Parmezaanse kaas
- 30 gram geraspte mozzarella
- 1 kopje gekruide tomatensaus *ik had een bakje verse pastasaus Napolitana uit de koeling
- 1 ei *geklutst
- Een paar zwarte olijven
- Optioneel: eetbare suikeroogjes *ik had deze van Cake Décor
- + Extra benodigdheden: oven, bakplaat met bakpapier, steelpan, kwastje, scherp mes, zilverfolie
Hoe maak je een Halloween pizza spin?
Bereidingstijd: 25 minuten + 30 minuten oventijd
- Verwarm de oven voor op 190 graden. Zorg dat een bakplaat met bakpapier klaarstaat.
- Maak van 1 rol pizzadeeg 1 bal. Dit wordt het spinlichaam. Snijd het andere pizzadeeg in vieren. Maak van 1/4 weer een bal, maar dan kleiner. Dit wordt het hoofd van de spin. Snijd het overgebleven 3/4 deeg in stroken. Gebruik ongeveer 2/4 deeg om 8 poten van te maken. Rol de 8 stroken langer uit en maak 4 langere poten en 4 kortere poten.
- Leg het lichaam, het hoofd en de poten op de bakplaat met bakpapier en maak er een spin van. Druk voorzichtig alle stukjes deeg tegen elkaar. Bestrijk de hele spin met een deel van het ei.
- Bestrooi de poten met 2 el Goudse of Parmezaanse kaas. Zorg dat er niet teveel kaas naast valt, maar echt op de poten, zodat de poten niet tegen elkaar aan blijven plakken.
- Snijd de zwarte olijf doormidden en maak 2 spinnentandjes van een doorgesneden ring olijf. Als je eetbare oogjes hebt gebruik je die later, maar heb je die niet? Leg dan 2 van de olijfschijfjes op de bovenkant van het hoofd als ogen.
- Maak van het overgebleven pizzadeeg losse stengels bladerdeeg, zoals de poten van de spin. Rol ze uit, bestrijk met ei en bestrooi met geraspte kaas. Leg naast de spin op de bakplaat.
- Bak de spin en losse bladerdeegpoten in de oven af voor 20 minuten. Bedek de poten met zilverfolie als deze te snel bruin worden en het lichaam nog niet klaar is. Haal na 20 minuten de spin uit de oven en hol voorzichtig een rondje uit het lichaam. Bestrooi het holletje met geraspte mozzarella. Plaats spin en eventueel losse poten (die zijn waarschijnlijk al klaar) weer terug in de oven. Bak verder in de oven tot de spin goudbruin is, nog zo’n 10 minuten.
- Verwarm ondertussen de tomatensaus in een steelpannetje. Zodra de spin klaar is, vul je deze met de warme tomatensaus. Serveer met de bladerdeegpoten ernaast. Lekker bloederig dippen!
Wijntip
Een lekker Italiaans wijntje dat bij zowel pizza als bij de herfst past. Bijvoorbeeld een goede Primitivo uit Puglia. Of juist een wat sappigere sangiovese ‘Chianti’, die tegen het zuurtje van de tomatensaus kan. Ik was zelf erg fan van deze Italiaanse Sangiovese Non Lo So die ik laatst voor het eerst proefde.