We startten de middag nog voor twaalven gelijk goed..
Tijd voor de workshop
Eerst kregen we een demo over hoe je een mega groot stuk porchetta van zo’n 6 kilo kan bereiden. De porchetta moet nog zo’n 6 á 7 uur aan het spit, dus daar startten we mee. Super handig trouwens zo’n spit, die gaan wij ook maar eens aanschaffen voor onze eigen barbacoa. Na de demo ga je zelf aan de slag. Je kiest een werktafel uit, hangt een van de stoere leren schorten voor en leest de recepten in het receptenboekje dat je krijgt goed door. Alle benodigdheden staan voor je klaar, er hangen scherpe messen en je kan kiezen uit schalen, skillets, keukengerei en pannen die je wilt gebruiken. Ready, set, go!
Het eerste workshop gerecht: de cherry chipotle chicken lollipops
Dit waren heerlijke kipdrumsticks in een zoetige marinade, op het laatst gewenteld door crunchy hazelnoten. Wat een heerlijke kippies waren dat geworden! Heel gaaf om er een soort ronde lollipop van te maken. Door naar de volgende demo: een brisket van maar liefst 6,5 kilo! Die hadden de mannen van Smokey Goodness uiteraard al een dag van tevoren gegaard, want een brisket moet zo’n 16 uur langzaam garen op de barbecue. De rub was een Dalmation rub, lekker puur alleen peper en zout. Het was de eerste keer voor mij dat ik brisket at, het neigde heel erg naar klapstuk draadjesvlees en ik vond het persoonlijk niet zo bijzonder voor 16 uur werk. In Amerika is het echter een groot ding en zijn er vele bbq wedstrijden voor. Kan je brisket goed maken, dan ben je pas echt een barbecue baas.
Door naar de Bone Marrow Luge
Ook een first voor mij. De bone marrow luge is een groot stuk in de lengte gezaagd bot met beenmerg van een koe (mergpijp), dat we gingen bereiden op de barbecue, zodat het helemaal zacht en vlezig wordt. Afgemaakt met pulled beef en geroosterde quinoa. Ontzettend lekker! Wel erg machtig, maar echt een heel apart en leuk gerecht om te serveren. Het deed me aan eendenlevermousse denken, zonder de sterke smaak van eend, maar wel die vette en romige structuur. Gelukkig was er bij de open bar ook wijn, dus hier kon ik een lekkere rode wijn bij drinken. Volgende gerecht waren de speenvarken racks in Liefmans & rood fruit glazuur met bijpassende tropisch gemarineerde zoete aardappel. Dit was echt heaven! Mijn favoriete gerecht van de workshop, ik heb denk ik nog nooit zulk mals varkensvlees gegeten.
Tegen Flank Steak flambee zeg je ook geen nee
Inmiddels begon ik best wel een beetje vol te raken van al die heerlijke stukken vlees. Ik had niet verwacht dat we zoveel te eten zouden krijgen. Dat broodje rosbief om 11.00 was eigenlijk niet echt nodig geweest, maargoed. Laatste vleesgerecht dat we zelf maakten was een steak flambee, waarbij je een stuk bavette flambeert op de barbecue met een scheut Bourbon. Dat is natuurlijk een heel gaaf effect, prachtig die grote vlammen, maar wel goed uitkijken als je dit thuis gaat proberen. We maakten hierbij ook nog een side salad met geroosterde paddenstoelen en sjalotten en maakten er Diane saus bij. Heel erg lekkere combi ook weer! Die Diane saus ga ik er hier thuis ook inhouden.
Tot slot maakten we ook nog een dessert
De Pie Iron Smores, een echt Amerikaans dessert van gebakken marshmallows met gezouten karamelsaus, waarin je Digestive koekjes doopt. Ook al zit ik vol, hier maak ik nog wel even ruimte voor! Het is een heel erg machtig en mierzoet dessert, maar oh wat is die combinatie lekker. Genieten! Vergeet ik trouwens bijna de porchetta, die na 7 uur workshop ook klaar is en in stukken gesneden langs gebracht werd. Ondanks mijn Bourgondische buik moet ik zeggen dat ik die heb afgeslagen. Ik.kon.niet.meer. Ook hebben vriendlief en ik laatst zelf heerlijke Italiaanse porchetta op de bbq gemaakt, dus die durfde ik met een gerust hart te laten staan zonder een te grote fomo (fear of missing out). De porchetta rook in ieder geval wel heerlijk 😉
Wat vond ik nou van de Amerikaanse workshop bij Smokey Goodness?
Als je bovenstaande gelezen hebt, lijkt me dat vrij duidelijk: ik vond het fantastisch! Je leert nieuwe gerechten en technieken, maar mag het daarna ook zelf opeten. Een soort uit eten gaan waarbij je er eerst wat voor moet doen dus. Daarnaast krijg je heel veel eten, voldoende begeleiding (de begeleiders lopen rond en je kan ze tussendoor vragen stellen), een open bar met heel veel bier (maar gelukkig ook witte/rode wijn en fris) en een dagvullend programma. We waren er om 11.45 en om ongeveer 19.00 vertrokken we. Je krijgt dus heel veel waar voor je geld inclusief een heel vol buikje. Daarnaast is het super leuk om zoiets samen te doen. Het klinkt misschien heel cheesy, maar het is leuk om samen -als een echt team- bezig te zijn. Het beheren van de barbecue deed vriendlief vooral, maar het snelle snijd- en hakwerk lag weer bij mij. Ook zag je veel combi’s van vrienden die dit samen deden of van vader en zoon.
Wij maakten er daarnaast een gezellig nachtje weg van. We boekten een nachtje in hotel de Plataan in Delft (super leuk hotel aan een gezellig plein) en huurden een fiets. Van het hotel fietsten we naar de Smokey Goodness locatie, zodat we ook lekker een wijntje/biertje konden drinken en we namen de toeristische fietsroute terug naar het hotel. Dat beetje extra beweging op de fiets is mooi meegenomen na al die calorieën 😉
De workshop die wij volgden was de American BBQ workshop Yankee II
Er is ook een American I workshop, waarin je wat meer de basis gaat leren. Zoals wat de verschillen tussen direct- en indirect barbecueën zijn en waar je op moet letten voor de beste bbq resultaten. Daarnaast maak je o.a. beer can chicken, picanha burgers en een goede ribeye. Lijkt me ook een hele leuke workshop, maar een aantal gerechten daarvan hebben wij al gemaakt. Daarbij hadden wij al enige kennis over direct en indirect grillen. De Amerikaanse BBQ workshop II*bbij Smokey Goodness was voor meer ervaren barbecue lovers. Daarnaast is er in de winter nog een Winter BBQ workshop, waarin je wild gaat bereiden en is er ook nog een African Braai variant. Dus, wat vind je van deze Amerikaanse bbq workshop bij Smokey Goodness? Iets voor jou of niet? Ik ben benieuwd.
Nu vraag jij je natuurlijk alleen nog af: is barbecue koning Jord Althuizen himself er?
Daar kan ik kort antwoord op geven: nee, die was er niet. Er waren 3 andere pitmasters als begeleider, die minstens net zo veel over barbecueën weten als Jord zelf. Op de website van Smokey Goodness staat er dit hilarische stukje over: Jord is bezig met Smokey Catering verder uitbouwen, Black Smoke Rotterdam, BBQ reizen, events, boeken schrijven, nieuwe BBQ-concepten ontwikkelen, kick ass BBQ’s ontwerpen, een accessoirelijn uitbrengen, een inspiratieportal optuigen, en wat filmpjes maken. Kortom, best een druk mannetje. Bij afwezigheid van Jord worden de workshops begeleid door de echte Pitmasters van Smokey Goodness. Je bent dus altijd in goede vakkundige handen, die tegenwoordig vaker het vuur aansteken dan Jord en hebt net zoveel plezier. ’t Is eigenlijk een beetje een eikel dus je mist niks.
Check hier de website van Smokey Goodness.
*Ik heb de Amerikaanse BBQ workshop Yankee II van Smokey Goodness op eigen kosten en eigen initiatief gevolgd.