Aspergesalade met ham en ei

Aspergesalade met ham-ei
 
Aspergesalade met ham en ei is zo’n typisch makkelijk borrelhapje. Je kan het kant-en-klaar kopen in de supermarkt, maar zelf maken is zoveel lekkerder! En gezonder, want je weet precies wat erin gaat.
 

Aspergesalade met ham en gekookt ei

De ouderwetse combinatie, die blijft niet voor niets al jaren goed. Kies voor gekookte ham of ovengebakken ham, die laatste geeft extra veel smaak, maar daar moet je wel van houden. De salade kan je verder zo gezond of mager maken als je zelf wilt, als je bijvoorbeeld voor halfvolle mayonaise kiest en crème fraîche light. Bij de laatste proef ik het verschil vaak amper, dus ga ik net zo lief voor de light versie. Bij mayonaise proef ik wel echt verschil in romigheid, behalve bij de halfvolle Zaanse mayonaise. Die heeft al dat lekkere specifieke smaakje wat Zaanse mayo heeft, dus ben ik daarvoor gegaan. Zo is de salade iets lichter, in ieder geval meer dan de salades uit de supermarkt. 

Ingrediënten voor 1 volle schaal aspergesalade
 • 4 asperges
 • 1 el mayonaise
 • 1 el crème fraîche light
 • 3 gekookte eieren
 • 3 grote plakken beenham
 • 1 kleine tl mosterd
 • Handje verse bieslook
 • Peper en zout
 • Toastjes of brood 
 • Extra benodigdheden: pan om eieren te koken, aspergepan, vergiet, scherp mes, schaaltje voor de salade.

Hoe maak je het?

Bereidingstijd: 15 minuten

 1. Zet een pan op om de eieren te koken en kook de eieren hard in ongeveer 10 minuten.
 2. Snijd het kontje van de asperges en schil ze. Snijd de asperges dan in stukjes van ongeveer 0,5 cm, stukjes zo klein dat ze niet te groot zijn en lekker voor in een borrelsalade (zie foto hierboven). Kook de asperges in zo’n 10 minuten gaar met een beetje zout. Als de asperges gaar zijn, giet ze dan af en spoel even af onder koud water in een vergiet. Ze mogen lauw/afgekoeld zijn, zodat ze zo de salade in kunnen. 
 3. Hak de bieslook fijn, snijd de ham in kleine stukjes en pel de gekookte eitjes. Snijd de eieren ook in kleine stukjes of gebruik een eiersnijder.
 4. Meng alle ingrediënten door elkaar en voeg tot slot de afgekoelde stukjes asperge toe.
 5. Breng op smaak met peper en zout, trek een wijntje open, beleg een toastje met de aspergesalade en borrelen maar! 

Meer zin in iets stevigers met asperges? Ga dan voor deze romige risotto met asperges, gerookte zalm en gepocheerd ei


Wijntip

Een Pinot Blanc past goed bij de smaak van de asperges en de romige borrelsalade. Denk bijvoorbeeld aan deze frisse, milde en betaalbare Pinot Blanc uit Frankrijk (de Elzas), gewoon te koop bij de Albert Heijn. 

Deel dit bericht met vrienden

Op zoek naar iets anders?