Aspergetour door Noord- en Midden Limburg

Aspergetour Limburg Helden van Helden
 
Een aspergetour door Noord- en Midden Limburg, dat klinkt leuk hé? Met mijn recept voor zalmtartaar met Hollandse asperges won ik deze reis door het mooie gebied de Limburgse Peel. Op de fiets, steppend en wandelend met een stop voor wijn, lekker eten, een aspergetour, e-steppen en ook nog eens Peelpizza’s bakken. We deden het allemaal en meer! En wat troffen we het ook nog eens ontzettend met het weer. Hierbij alles wat we gedaan hebben in deze twee dagen. Kijk en lees je mee met mijn aspergetour door Noord- en Midden Limburg?
 

Eerste stop bij de helden in de wijngaard

Lekker lunchen op het terras, middenin een Limburgse wijngaard, dat doe je bij Helden van Helden in, heel toepasselijk, het plaatsje Helden. Het draait hier om de unieke locatie middenin de Limburgse zorgwijngaard Vinea Cura. Ze werken hier met lokale helden, van leveranciers tot dagbesteding voor cliënten en van ingrediënten uit het seizoen tot wijn van eigen bodem. Wij deden er een wijnproeverij, waarbij de mousserende wijn Secco erg in de smaak viel. Gemaakt van 90% Johanniter en 10% Muscaris druif een heerlijk fris en volfruitig aperitief. Erbij aten we de wijnboerenlunch, een soort 12-uurtje met allerlei lekkers van de kaart, onder andere een smaakvol aspergesoepje. Precies waar ik van hou, lekker van alles wat proeven. Helden van Helden is echt een heel leuk plekje om te ontspannen na een wandeling of fietstocht.

Bezoek de Plekskes van Geluk

Hou je van wandelen? Loop dan zeker eens het Petrandpad in de gemeente Horst aan de Maas. Wij liepen een klein deel van het pad, maar het volledige Petranpad is ongeveer 115 kilometer, verdeeld in 9 etappes. Het pad verbindt het hoogveengebied van de Peel met akkers, heide, bos en het beekdal met het Maasland. Langs het pad vind je 25 Plekskes van Geluk. Elke plek wordt gemarkeerd door een gelukszuil met een beschrijving en een inspirerende gelukstip. Een unieke manier om aan je geluk te werken! Wij startten in het dorpje Tienray bij knooppuntpaaltje 41. Door een prachtig gebied, dat vol stond met bloemen en ons ook langs ‘Klein Lourdes’ voerde, kwamen we aan bij één van de Plekskes van Geluk. Een mooie plek om even tot rust te komen en na te denken over de geluksvraag.
Aangezien het 31 graden was hebben wij maar een kort stuk van het Petranpad gewandeld. Ga je een groter stuk wandelen? Vergeet dan vooral niet om een flesje water mee te nemen en te stoppen voor een heerlijke ijscoupe bij Clevers in Tienray. 
 

Slapen in een pipowagen

Minicamping De Linde heeft 25 kampeerplekken op een rustige, gezellige en gastvrije camping middenin de natuur van Nationaal Park De Groote Peel. Ook hebben ze één pipowagen staan en laat dat nou net onze slaapplek voor vanavond worden. Bij aankomst werden we vriendelijk ontvangen door Anja en stond er een lokaal flesje witte wijn voor ons klaar. Een mooi moment om even te proosten, want Maurice a.k.a. vriendlief en ik waren op deze dag precies 7 jaar samen. De pipowagen is gezellig en enigszins brocante ingericht en het heeft wel wat, samen slapen in een bedstee. Koud zullen wij het niet krijgen vannacht 😉 Na een borreltje op Minicamping de Linde was het tijd om met de gehuurde e-bikes van Dekkers Tweewielers in Wanssum richting Venray te gaan, om lekker onze maagjes te vullen!
 

Shared dining bij Gastrobar Tof

Bij Gastrobar Tof in de gezellige Marktstraat (met gekleurde lampionnen) in Venray zaten we heerlijk op het terras, onder verkoelende mist spray. Ideaal op zo’n warme dag! In het restaurant draait alles om proeven en genieten, in combinatie met gerechten die je kunt delen. Ook de wijnkaart was heel uitgebreid, dus we konden veel verschillende wijnen per glas proeven. En als de bubbels in van die leuke coupes geserveerd worden, dan vind ik dat sowieso al een pluspunt! We aten hier allerlei verschillende gerechten van de kaart, zoals de boneless ribs, okonomiyaki (Japanse hartige pannenkoek), oesters en taco’s met zalm sashimi. Er staan in de aspergetijd ook veel gerechten met asperges op het menu en we bestelden de gefrituurde burrata met asperges, naast ons beider favoriet, de paling met asperges. Dit gerechtje bestaat uit gerookte paling, Hollandse asperges, krieltjessalade en daslook crème fraîche. Echt superlekker! Na een kaasplankje met hele schattige naamprikkertjes en een espresso Martini was het tijd om weer op de e-bike richting de camping te gaan.
 

Start de dag met een picknickontbijt

Na een nacht in de pipowagen startten we de tweede dag van onze aspergetour door Noord- en Midden Limburg met een lekker ontbijt van picknickservice ‘t Pioniersmegje. Het ontbijt werd afgeleverd bij de pipowagen en dus konden we al dat lekkers opeten in de koele ochtendschaduw. Er was zelfs mogelijkheid om te picknicken, want bij de ontbijt- of picknickservice ontvang je ook een picknickkleed.  Bij het ontbijt krijg je heldere tekst en uitleg van wat je allemaal kan verwachten in een bijgeleverd boekje. Het assortiment wisselt per seizoen, maar eigenlijk alles waar je zin in zou kunnen hebben zit erin, zoals croissants, koffie, thee, sapjes, beleg (vlees, kaas, zoet), warme broodjes, gekookt ei, lokale streekproducten zoals kwarkbroodjes en een mini appelvlaai. Zelfs aan servetjes, bestek en afvalzakjes was gedacht. Na het ontbijt kwam Marian van ‘t Pioniersmegje alles weer ophalen en zij deed de afwas. Het was een heerlijk ontbijt en echt een minivakantie zo! Trouwens ook een aanrader om hier de picknickservice te bestellen als je in Noord- of Midden Limburg overnacht.
 

Huur een Fat Max e-step

Buikjes goed gevuld, dus klaar voor de rest van de dag! De gehuurde Fat Max e-steps van Nika Actief uit Merselo stonden al klaar bij de pipowagen en daarmee gingen we naar de eerste stop van de dag. We hadden een ritje van 17 kilometer voor de boeg, door de prachtige Peel. Je komt langs zoveel groen, beekjes, velden, akkers, koeien, hertjes en andere dieren, dus dat uurtje op de step vliegt zo om. Als je eens wat anders wilt dan een fiets huren en toch de wind door je haren wilt voelen, dan raad ik je zeker zo’n Fat Max e-step aan. Een heel leuk vervoersmiddel!

Bij een aspergetour door Noord- en Midden Limburg horen asperges

En asperges zagen we volop bij Martens Asperges in Tienray. We kregen een rondleiding van eigenaar Ron Martens, waarbij we van a tot z zagen hoe de aspergeteelt in zijn werk gaat. Van asperges steken (aan de overkant liggen de aspergevelden) en wassen, scheiden en schillen tot aan hoe wij het witte goud in de winkel zien liggen. Wist je bijvoorbeeld dat direct na de oogst de asperges in koud water worden gelegd? Ze blijven minimaal 6 uur in het koele water liggen, zodat de smaak beter behouden blijft én ze mooi wit blijven. Na de rondleiding bleef ik nog even plakken in het leuke boerderijwinkeltje, waar ze naast lokale producten ook fantastisch Italiaans servies verkopen en waar je ook kan lunchen op het terras. Echt de heerlijkste aspergekroket van Valuas (een nabijgelegen sterrenrestaurant) at ik daar. Natuurlijk gingen er ook wat verse asperges mee naar huis terug. De aspergetijd is weer bijna voorbij, rond 26 juni, dus ga ik er ook thuis nog even van genieten. 

Peelpizza bakken als afsluiter

Ook een museum mag op deze aspergetour niet ontbreken. In het Peelmuseum in America (ja, dat is echt een plaatsnaam) ga je terug in de tijd. Je snuift er de sfeer op van het harde leven en zware werk van de peelarbeiders tijdens de turfwinning en de ontginningen van de Peel rond het jaar 1900. Sinds kort bieden ze bij het Peelmuseum ook een beleefarrangement aan. Onder begeleiding van Ard van Bakkerij Gerards en Landschapsverteller Wiel Steegs kan je namelijk een workshop ‘Peelpizza maken’ volgen. We gebruiken een ingrediënt dat de arbeiders vroeger veel aten. Van boekweit (en speltgraan) maakten we een heuse Peelpizza. Tegenwoordig wordt boekweit geroemd als superfood, dus je kan je wel voorstellen waarom dit vroeger als krachtvoer werd gegeten. De boekweit wordt naast het Peelmuseum geteeld en het overgrote deel van de ingrediënten die je op je pizza kan doen komt ook uit de buurt. Lekker lokaal dus. Leuk uitje om te doen met werk of met familie na een middagje in het Peelmuseum.
 

Benieuwd naar alle foto’s van deze aspergetour door Noord- en Midden Limburg? Op mijn Instagrampagina @aantafelmettammie.nl heb ik een hoogtepunt ‘Limburgse Peel’ gemaakt waar je alle tips kan terugvinden.


*De activiteiten zijn georganiseerd door Limburg Marketing en Hart van Limburg voor het gebied de Limburgse Peel. Dit artikel is een samenwerking met Limburg Marketing en Kroon op het Werk en bevat altijd mijn eerlijke mening.   

Deel dit bericht met vrienden

Op zoek naar iets anders?