Bergens Blonde

Bergens Blonde

Het is veel Frans en buitenlands wat de kaasklok hier slaat, want daar komen gewoon superveel onwijs lekkere kaasjes vandaan. Maar Nederland kan er ook wat van! En heus niet alleen de bekende Edammer kazen, maar ook witflora kazen, zoals deze zachte Bergens Blonde. 

Bergens Blonde kwam (goh verrassend) uit Bergen

Tegenwoordig wordt Bergens Blonde in Heiloo gemaakt, wat zo’n 12 km onder Bergen ligt. Op zorgboerderij en Landgoed Willibrordus produceren ze nu deze romige, zilte witflora kaas. De melk voor de kaas komt van oud-hollandsch koeienras Blaarkop-koeien. De koeien staan het grootste gedeelte van het jaar lekker buiten te grazen, maar geven niet veel melk. Maar de melk die ze geven is hoogwaardige, biologische melk en in ieder geval genoeg om er op kleine schaal Bergens Blonde mee te maken. Veel Blaarkop koeien zijn bovendien dubbeldoel koeien, nadat ze melk hebben afgegeven worden ze voor de vleesproductie gebruikt.

Bergens Blonde heeft een romige, licht zilte smaak

Dit komt omdat Heiloo precies achter onze prachtige, Nederlandse duinen ligt. Je proeft de zilte zeelucht gewoon terug. Je proeft ook iets aards terug. De smaak is niet zoals die van brie, ik vond de smaak milder en (nog) minder sterk. Terwijl ik brie dus al niet sterk vind. Dat het kaasje zo ‘licht’ proeft, komt door de korte rijping van zo’n 1 á 2 weken. Hij blijft door die korte rijping ook lekker stevig. Uiteraard bestaan er ook rijpere versies (rijping van zo’n 6-8 weken) van deze gepasteuriseerde koemelkkaas.

Bergens Blonde doet het leuk doet op de borrelplank met een druifje ernaast

De eerste keer dat ik dit kaasje at, zat ‘ie in de kaasbox van Pluk de Kaas. Zij raden aan om hem eens warm uit de oven te eten. Dat heb ik toen niet gedaan, maar lijkt mij een prachtidee. Dus: dikke tip! Vriendlief (die niet zo van de geur en smaak van warme kaas houdt) kan misschien de lichte smaak van deze kaas wel waarderen. Echt een verrassing deze Bergens Blonde. Superleuk om eens een Nederlandse witflora te proeven!

Maar waarom worden er zo weinig Nederlandse witflora kazen gemaakt?

Een witschimmel, zoals brie of camembert is lastig(er) te produceren. Tijdens de rijping moet de witflora kaas namelijk in verschillende kamers/ruimtes liggen en die ruimtes moeten elk een verschillende luchtvochtigheid en temperatuur hebben. Dat is in landen met een warmer klimaat, zoals Frankrijk en Spanje dus meestal makkelijker. Bovendien wordt na het pasteuriseren en afkoelen nog zuursel en stremsel toegevoegd, samen met de schimmel Penicillium candida. Klinkt lekker he 😉 Maar daar proef je niks geks van. Nadat alles is toegevoegd, moet de witflora kaas nog drogen en koelen in een koele ruimte. Je leest het al, dit proces is geen fluitje van een cent. Het is een secuur proces, waardoor veel Nederlandse kaasmakerijen er niet voor kiezen om witflora te maken. Bron proces: Pluk de Kaas.

 

Bergens Blonde witflora kaas

Wijntip

Een lichte, maar toch rijke witte wijn. De smaak van de kaas moet niet in het niet vallen, maar juist versterkt worden door de wijnkeuze. Denk bijvoorbeeld eens aan deze Chardonnay.

Deel dit bericht met vrienden

Op zoek naar iets anders?