Bleu de Chévre (frisse blauwaderkaas)

Bleu de Chévre
 
Afgelopen week was het blue Monday. Nu heb ik besloten dit jaar qua eten niet aan goede voornemens te doen, behalve dat er elke week een lekkere kaas in huis gehaald moet worden, ha! Van dat vooruitzicht word ik in ieder geval hartstikke gelukkig. Met deze heerlijk smeuïge Bleu de Chévre, een romige blauwaderkaas van geitenmelk, heb je dan ook zeker geen blue Monday gevoel. Dus voor de liefhebbers van romig en blauw, probeer deze kaas!
 
Een blauwader met een zachte smaak
Voor een blauwader is Bleu de Chévre echt lekker fris en mild van smaak. Romig, maar toch met karakter. Zacht en toch een kleine sprankeltje in je mond van de blauwflora. Niet het typische blauwaderkaas idee dus. Bleu de Chévre is een gepasteuriseerde kaas met een askorst, wat wel weer extra pit geeft aan de smaak. Deze variant heeft ongeveer 10 weken gerijpt. Qua rijping dus een redelijk jonge kaas (vaak staat er dat geval ‘jouvence’ achter). Uiteraard zal deze kaas er ook zijn met langere rijping, dat zal per kaaswinkel verschillend zijn. En waar komt de kaas oorspronkelijk vandaan? Dat is toch ook altijd wel leuk om te weten. Bleu de Chévre is afkomstig uit de regio Yvelines rondom Parijs. Deze variant heb ik echter dichterbij huis gehaald, namelijk bij Fromagerie Bon in Leiden. Deze kaaswinkel is echt een aanrader voor de kaasliefhebber!

Borreltip

Ben je niet zo’n blauwe kaasliefhebber? Probeer het dan eens met zoet brood!

  • Haal een stukje vijgen-dadelbrood.
  • Snijd in dunne reepjes of rondjes.
  • Leg hierop een stukje Bleu de Chévre en maak af met een walnoot of pecannoot.

Gegarandeerd genieten met deze heerlijke combi van zoet en hartig! 


Wijntip

Ondanks dat het een blauwaderkaas is, kan een witte wijn hier heel goed bij, omdat de kaas milder van smaak is! Bij Bleu de Chévre past een witte wijn uit het Touraine gebied in Frankrijk heel goed. Bijvoorbeeld deze. Maar ook rood kan hier prima! Denk aan een lichte, rode blend. Bijvoorbeeld van Merlot, Cabernet Sauvignon en Petit Verdot.

Deel dit bericht met vrienden

Op zoek naar iets anders?