Cheddar kaas, de echte

Cheddar kaas

Cheddar, de goudgele kaas die je soms over de nacho’s krijgt, je kent het vast? En nee, ik bedoel dus niet die gele individueel in plastic verpakte plakjes smeltkaas die in de supermarkt liggen en cheddar cheese worden genoemd. 

Echte cheddar komt namelijk uit… Cheddar!

In Engeland ligt vlakbij Bristol en Somerset het plaatsje Cheddar. Dus toen ik een weekendje Bristol deed, moest ik natuurlijk ook even langs Cheddar om een stukje kaas mee te nemen!

Cheddar is een gele tot oranje-gele, pittig smakende, harde koemelkkaas 

Oorspronkelijk werd cheddar alleen gemaakt in Cheddar, omdat die daar goed kon rijpen in een aantal plaatselijke grotten. In die grotten waren de de temperatuur en de vocht- en lichtomstandigheden zeer constant. Maar inmiddels wordt Cheddar overal ter wereld gemaakt. Zelfs zo veel dat er door de massaproductie regelmatig veel kwaliteit verloren gaat. Er wordt soms smeltzout toegevoegd in het productieproces om de cheddar zachter en makkelijker smeltbaar te maken. Dit komt omdat de fastfoodindustrie op een gegeven moment ‘smeltkaas’ wenste op alle burgers, frietjes, tortilla’s en overige fast food. En dat is dus die smeltkaas die je in de supermarkt vindt. Omdat cheddar tegenwoordig op zoveel plaatsen gemaakt wordt en de kwaliteit niet altijd even goed is, is deze kaas volgens de richtlijnen van de EU niet meer beschermd als streekproduct. Zoals de strenge regels van het AOC keurkerk in Frankrijk er zijn voor bijvoorbeeld brie en camembert, geldt er dus niets voor cheddar. Behalve de ‘West Country Farmhouse Cheddar’, dat is de enige die nog valt onder de beschermde oorsprongsbenaming.

Hoe komt cheddar aan zijn oranje kleur?

De typische oranje kleur ontstaat door toevoeging van anatto, een kleurstof afkomstig uit de zaden van de orleaanboom, ook wel achiote genoemd. Deze kleurstof kan geel uitslaan, maar ook oranje of rood, afhankelijk van de substantie waar het mee gemengd wordt. Ook geeft de kleurstof heel licht een pittige smaak af. Wat weer bijdraagt aan de pittige smaak van de cheddar. Alhoewel die pittige smaak bij cheddar kaas vooral door het (soms wel twee jaar lange) rijpingsproces komt.

Wil je na al die Cheddar kaas wat calorieën verbranden?

Dat kan, want er is nog meer leuks te doen in Cheddar. Althans, in dit kleine dorpje kan je lekker wandelen en een kopje koffie drinken. Of, je beklimt de 274 traptreden van Jacob’s Ladder, loopt langs de klif (de Cheddar gorge) en gaat daarna lekker wandelen in de natuur. Als je Jacob’s Ladder omhoogklimt en daarna een stukje doorloopt krijg je wat mee van de echte Engelse countryside. Zonnetje op je bol en lekker wandelen maar! Tegenwoordig staat er zelfs een heuse uitkijktoren waardoor je heel ver kan uitkijken over Cheddar en omgeving. Ik was er eind 2017, toen was deze toren helaas nog niet gebouwd, dus ik moest het doen met het gewone uitzicht (zie hieronder). En je dagje Cheddar sluit je natuurlijk af met een Engelse cream tea en een stukje cheddar kaas.

Cheddar countryside

Wat kan ik met cheddar?

Je kan cheddar kaas los eten, gewoon in blokjes. Maar je kan het ook in tal van gerechten verwerken, geschaafd, geraspt en gesmolten. Of gewoon zo, vers van de kaasboer.

Zin in een lekkere dip voor bij de borrel met cheddar kaas? Kijk dan eens naar deze Million dollar dip.


Wijntip

Ga voor een lekker stevige rode wijn, zoals een Chianti of een Bordeaux. Bijvoorbeeld de Medici riccardi Chianti classico van de Lidl, deze wijn heeft een prima prijs en prima smaak.

Deel dit bericht met vrienden

Op zoek naar iets anders?