Cupcakes met rode bessen en botercrème

Cupcakes rode bessen en botercrème
 
Cupcakes met rode bessen en botercrème, weer eens een zoet baksel op de website! Het idee voor deze cupcakes ontstond omdat er in de herfst foodybox rode bessen zaten. Ook zat er een potje kant-en-klare botercrème in. Aangezien ik niet zo’n bakster ben en niet dol ben op losse rode bessen (te zuur) leken me dit mooie producten om te combineren. Tijd om cupcakes met rode bessen en botercrème te bakken!
 
Rode bessen en hun zuurtje…
Je moet ervan houden. Ik ben er niet weg van, dus ik maakte de rode bessen wat zoeter. Door de rode bessen mee te bakken verliezen ze namelijk hun zuurtje. Ideaal dus als je net als ik niet zo dol bent op losse zure rode bessen. Ik wilde er eerste een rode bessensaus van maken, lekker bij wild en paté. Maar uiteindelijk won mijn zoet craving het.
 
De cupcakes smaken als scones
De rode bessen zijn zo zacht als krenten, de smaak is lekker zoet en de cupcakes worden erg stevig. Ze deden me daardoor erg denken aan scones. En scones met clotted cream is een all time favourite! De botercrème erbij maakte het echt af. De crème is heel romig en er zit een zweem van witte chocolade smaak doorheen. Vriendlief vroeg op een gegeven moment waarom hij mij hoorde smakken. Lekker hoor, tussendoor zo’n vinger vol botercrème 😛

Ingrediënten

Voor 12 cupcakes met rode bessen en botercrème

 • 120 gram rode bessen + paar extra ter garnering
 • 80 gram suiker
 • 24 gram (Bourbon) vanillesuiker
 • 125 gram roomboter 
 • 1 ei
 • 300 gram bloem
 • 1 tl bakpoeder
 • 150 ml halfvolle melk
 • 1 pot kant-en-klare botercrème met witte chocolade ik gebruikte die van Simply Create*
 • + extra benodigdheden: oven, keukenmachine of handmixer, spatel, muffinvorm 12 stuks of losse muffin cups, spuitzak of paletmes

*Simply Create producten zijn te koop bij Albert Heijn en Jumbo.


Hoe maak je het?
 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 2. Smelt de boter op een zacht vuurtje tot die gesmolten is.
 3. Gebruik het roerstuk van de keukenmachine of zet de handmixer klaar. Breek het ei in de mixkom. Giet daarna de melk en de gesmolten boter erbij en klop 20 seconden door op middelmatige stand.
 4. Verwijder het roerstuk voor het deeg opzetstuk. Voeg de bloem, bakpoeder, vanillesuiker en suiker toe en meng 1 minuut op middelmatige stand. Duw restjes met de spatel naar beneden en kneed weer 30 seconden.
 5. Haal de kom van de keukenmachine af en voeg de rode bessen toe. Meng rustig met een spatel.  
 6. Verdeel het beslag over de muffinvormpjes en zet 35 minuten in de oven.
 7. Laat 10 minuten afkoelen en haal de cupcakes voorzichtig uit de vormpjes. Laat verder afkoelen op een rooster. Pak ook de botercrème en laat op kamertemperatuur komen.
 8. Na ongeveer 1 uur zijn de cupcakes aardig afgekoeld. Vul de spuitzak met de botercrème.
 9. Spuit in rondjes de botercrème erop. Begin aan de buitenrand ongeveer 3 mm vanaf de rand van de cupcake en werk naar het midden toe. Eindig met een toefje. Doe dit voor alle 12 de cupcakes.

Zin in meer zoete baksels? Kijk eens bij desserts & zoetigheid voor meer lekkers, zoals deze koffie-chocolademousse.

Deel dit bericht met vrienden

Op zoek naar iets anders?