De lekkerste croque madame

 
Croque madame tosti
 
Croque madame, oftewel een chique tosti, maar dan op zijn Frans. Snel klaar en echt ongelofelijk lekker. Want hallo, gesmolten Emmentaler, gebakken ham én bechamelsaus allemaal tussen een broodje. Dit is echt de lekkerste croque madame!
 
Croque madame of croque monsieur?

Eh hallo, is het nou een meneertjes of een mevrouwtjes tosti, vraag je je misschien af. Er bestaat namelijk ook een croque monsieur. Het enige verschil is eigenlijk dat op een croque monsieur bechamelsaus zit, onder de ham en de Emmentaler kaas. Een croque madame wordt ook gemaakt met ham en Emmentaler kaas, maar in plaats van bechamelsaus ligt daarbovenop een spiegeleitje. En nu is het zo (volgens my best friend Mister Google) dat de oorspronkelijk originele Franse croque madame gewoon alles heeft: Emmentaler, ham, bechamelsaus én een spiegeleitje! Want waarom mager doen als het ook gewoon allemaal kan?

Comfort food ten top

Het zijn gekke tijden. Dit recept schrijf ik vanuit huis (dat is niet zo gek, want dat doe ik wel vaker), maar op dit moment ben ik ook zo goed als aan huis gekluisterd door het Corona virus. De komende weken werk ik vanuit huis. De straten zijn leeg en als je iemand passeert lopen ze met een grote boog om je heen. Een tijd van angst en onzekerheid voor velen. Maar hoe kan je het leven dan toch weer een beetje leuker maken? Door middel van lekker eten en puur comfort food natuurlijk! Althans zo denk ik erover. Vandaar dit recept voor een klassieke croque madame in tijden van crisis. Nu iedereen thuis is, is er meer tijd om samen met je gezin, of alleen, te genieten van lekker eten. En van deze tosti ga je genieten, geloof me!


Ingrediënten

Voor 2 personen:

 • 6 sneetjes casino witbrood of ander brood naar keuze
 • 40 g boter
 • 40 g bloem
 • 100 ml halfvolle melk
 • 1/2 bosje bieslook fijngesneden
 • 1 snufje nootmuskaat
 • 2 eieren
 • 4 dikke plakken Emmentaler kaas ik heb dit bij de kaasboer vers laten snijden
 • 4 plakken ovengebakken ham
 • 2 klontjes roomboter om in te bakken
 • + 2 koekenpannen of een tosti ijzer, wat jij fijner vindt

Tip: je kunt ook voor Gruyère kiezen. Emmentaler en Gruyère zijn beide Franse kazen die gebruikt kunnen worden voor de lekkerste croque madame. 


Hoe maak je het?
 1. Zet twee koekenpannen klaar. Dit recept is niet moeilijk, maar alles draait om de timing.
 2. Begin met het beleggen van de broodjes. Plaats de drie boterhammen naast elkaar. Leg op de eerste boterham 2 plakken ham en 2 plakken Emmentaler, vouw eventuele uitstekende stukken wat naar binnen. Leg daar bovenop boterham nummer twee. 
 3. Ga nu verder met het maken van de bechamelsaus. Verhit de 40 gram boter in de pan en laat het smelten. Voeg hier de bloem aan toe en roer door totdat er een roux ontstaat. Laat het mengsel dan een klein beetje garen door goed te blijven roeren, ongeveer 3 minuten (zo verdwijnt de bloemsmaak).
 4. Voeg nu de melk langzaam toe. Wanneer het iets indikt voeg je nog wat melk toe. Roer ondertussen goed door, zodat alle klontjes zijn verdwenen. Voeg vervolgens nog wat peper, zout, de nootmuskaat en de gesneden bieslook toe. Let op dat het luchtig blijft en niet te dik wordt. Zet het vuur zodra de bechamelsaus dikker wordt direct uit. 
 5. Nu ga je weer verder met de croque madame. Besmeer het brood dat op de ham en Emmentaler ligt aan de bovenkant met de bechamelsaus. Leg vervolgens de derde boterham er bovenop en druk goed aan.
 6. Verhit een klontje roomboter tot beurre noisette. Roer door totdat er schuim en belletjes ontstaan, maar let op: de boter verkleurt daarna snel. Leg dan de croque madame in de pan zodat de boter in het brood trekt. Bak vervolgens, met een groot deksel op de pan de croque madame totdat de kaas zacht gesmolten is en het brood een krokante, lichtbruine buitenkant krijgt.
 7. Terwijl de croque madames liggen te bakken, verhit je nog een klontje boter en bak je in een andere pan de 2 spiegeleieren. Breng de eieren op smaak met wat peper en zout.
 8. Snijd de croque madame doormidden en leg er de gebakken eitjes op.

Misschien wil je deze lunch wel maken voor Pasen!? Kijk hier voor nog meer inspiratie voor op de Paastafel. 

Heb je dit recept gemaakt? Tag @aantafelmettammie op Instagram of laat hieronder een reactie achter. Vind ik leuk 🙂


Wijntip

Een volle, witte wijn. De dikke bechamelsaus is natuurlijk romig en daarnaast heb je ook nog de medium sterke Emmentaler en ovengebakken ham die smaak geven. Denk bijvoorbeeld eens aan een volle Spaanse wijn van de Godello druif. Of natuurlijk een Franse Chardonnay. Een lekkere wijn die past bij de lekkerste croque madame!

Deel dit bericht met vrienden

Op zoek naar iets anders?