Délice du Poitou is een geitenkaas uit het Loire gebied in Frankrijk
De Délice du Poitou wordt gemaakt in Mothe Saint Héray waar eind 19e eeuw een coöperatie is opgericht door lokale boeren. Het gaat daarbij vooral om geitenboeren. Zij zochten een manier om hun melk goed te verwerken en hoe beter dan hun krachten te bundelen? Ze hebben de zuivelonderneming ‘La Mothe’ opgericht. Zelfs nu nog is deze onderneming actief en maakt naast dit kaasje ook Chabichou du Poitou en een van mijn favorieten: de Sainte-Maure de Touraine. Door middel van crowdfunding en lokale verkoop (je kunt deze kaas goed vinden in de regio Poitou-Charentes) wordt de coöperatie met moeite in stand gehouden. Poitou-Chevre, zoals de naam al aangeeft, produceert namelijk strikt geitenmelk kazen. En dan vooral traditionele geitenmelk kazen afkomstig uit de regio. Gelukkig kan je dit geitenkaasje zo nu en dan ook in Nederland vinden, zo zit deze heerlijkheid in de aankomende Paasbox van Pluk de Kaas. Waardoor ik dus deze Pasen weer een heerlijke geitenkaas op tafel kan zetten!
De kaas rijpt ongeveer 8 weken in de houtskool
Op die manier krijgt de kaas van binnen een zachte, stevige en romige structuur. Je zou verwachten dat de korst dan naar as smaak, maar dat is zeker niet zo! De korst is een beetje zoutig en eigenlijk helemaal niet sterk of overheersend van smaak. De smaak van Délice du Poitou geitenkaas is licht citrusachtig en nootachtig. Ook proef je tonen van kruit erin terug. De kaas heeft een echte geitensmaak, iets zurig in het begin en wat steviger. De kenmerkende smaak voor geitenkaas. Naarmate de kaas ouder wordt, wordt de kleur donkerder en wordt de kaas droger en brokkeliger. Maar hier houdt ‘ie het nooit lang vol, veel te lekker 😉
Deze geitenkaas is trouwens heel geschikt voor serveren met een zoetje, zoals een scheutje honing of wat vers fruit zoals nectarines of vijg.
Wijntip
Combineer Délice du Poitou met champagne of Sauvignon Blanc. Vanwege de citrustonen in deze geitenkaas, past ‘ie heerlijk bij een frisse Sauvignon Blanc met een zuurtje, bijvoorbeeld deze (die haal ik zelf regelmatig in huis).