Frisse makreelspread & verse makreelrillettes

 

Frisse makreelspread & verse makreelrillettes, twee heerlijke én makkelijke bereidingen van verse makreel. Deze smeersels zijn allebei heerlijk met toastjes, crackertjes of een stuk vers desembrood. 

Frisse makreelspread & verse makreelrilletes van vers gerookte makreel

In de foodybox kregen we een hele gerookte makreel van het Nederlands Visbureau. Heerlijke verse vis om een van deze lentesmeersels mee te maken. Het fileren is even een klusje, maar als je niet bang bent om je handen vies te maken is het zo gepiept. Eigenlijk vind ik verse gerookte makreel van zichzelf al zo lekker en zoveel smaak hebben, dat puur op een boterham met wat versgemalen zwarte peper eigenlijk al goed is! Maar ben je meer van de dips en smeersels, dan zijn deze frisse makreelspread en verse makreelrillettes heel leuk om te maken. Ook wanneer je bijvoorbeeld een lopend buffet organiseert zijn dit heerlijke smeersels om te serveren!


Rillettes van makreel

Ingrediënten voor 4-6 personen (borrel)

 • Een halve gerookte makreel ongeveer 200 gram
 • 70 gram ganzenvet
 • 0,5 citroen alleen het sap
 • Peper en zout
 • + Extra benodigdheden: keukenmachine of handmixer, steelpan, schaal, scherp mes

Hoe maak je deze verse makreelrillettes?

Bereidingstijd: 10 min. zonder fileren, 15-20 min. met fileren + 2 uur opstijven in de koelkast

 1. Ga je de gerookte makreel zelf fileren? Verwijder de kop van de makreel en halveer de gerookte vis. Verwijder ook zorgvuldig de grote visgraat. Aan de zijkant van elke filet zitten nog fijne graatjes. Trek deze eruit. Breek het makreelvlees in stukjes en kijk ondertussen of er geen graatjes meer in zitten. Bekijk ook mijn filmpje op Instagram waarin ik (versneld) een makreel schoonmaak. Wil je niet zelf fileren, werk dan met kant-en-klare filets en sla deze stap over. 
 2. Smelt het ganzenvet in een pannetje op laag vuur.
 3. Doe de stukjes gerookte makreel in de keukenmachine. Plaats het hulpstuk voor beslag in de machine, gebruik niet het scherpe mesje. Heb je dit niet? Gebruik dan bijvoorbeeld een handmixer. Gebruik geen staafmixer, want dan zal de vis helemaal glad gepureerd worden en dat is niet de bedoeling. 
 4. Laat de machine kort draaien, zodat het visvlees fijner wordt.
 5. Laat de keukenmachine nu zachtjes verder draaien (op lage snelheid) en voeg het gesmolten ganzenvet langzaam toe.
 6. Stop de keukenmachine en roer de rillettes van makreel even door. Nu zie je eventueel nog achtergebleven graatjes goed zitten, die kan je er dan zo uithalen. Voeg vervolgens het verse citroensap toe en een flinke snuf versgemalen peper. Eventueel zout naar smaak toevoegen.
 7. Schep het mengsel in een weckpotje. Hierin kan je het later serveren. Laat de rillettes minimaal 2 uur afkoelen en opstijven in de koelkast.


Frisse makreelspread

Ingrediënten voor 4 personen (borrel)

 • Een halve gerookte makreel ongeveer 175-200 gram
 • 100 ml crème fraîche (light)
 • 2 el kappertjes
 • 0,5 citroen sap en rasp
 • 10 gram bieslook
 • Versgemalen peper
 • + Extra benodigdheden: grote schaal, vork, scherp mes

Hoe maak je deze frisse spread van makreel?

Bereidingstijd: 5 minuten zonder fileren, 15 min. met fileren

 1. Fileer de gerookte makreel. Prak de stukjes makreel met een vork in een schaal.
 2. Voeg de crème fraîche, kappertjes en het sap en rasp van de halve citroen toe. Hak alles totdat je een mooi smeersel krijgt. De makreel mag nog te zien zijn.
 3. Hak de bieslook fijn en meng door de makreelspread. Breng op smaak versgemalen peper.
 4. Doe de frisse makreelspread in een weckpotje en serveer op tafel in het potje.

Zin in verse makreel, maar dan met wat pit. Makreel op zijn Indonesisch? Maak dan deze Pepesan Ikan – gebakken makreel in pittige pepersaus.


Wijntip

Lekkere witte wijnen die goed bij het vette van gerookte makreel passen zijn bijvoorbeeld Sauvignon Blanc, Grüner Veltliner of een Vinho Verde. Zelf ben ik erg fan van deze frisse AB Opção Vinho Verde Superior uit Portugal.

Andere tip: doe eens gek en ga voor een Sherry, een fino of manzanilla sherry kan hier ook goed bij!

Deel dit bericht met vrienden

Op zoek naar iets anders?