Gefrituurde aubergines op zijn Spaans

Gefrituurde aubergines Spaans
 
Gefrituurde aubergines op zijn Spaans. Dit is een super lekker en makkelijk hapje met de perfecte zoet-hartig combi. Ik eet zo zonder moeite een hele aubergine weg. Ideaal voor gezellige tapas- en borrelavondjes!
 

Gefrituurde aubergines

In Spanje staat gefrituurde aubergines vaak op de tapaskaart als “Berenjenas fritas con miel de caña.” Tijdens onze rondreis door Andalusië vorig jaar hebben we dit dan ook vaak gegeten. Zo ontzettend lekker! In Spanje serveren ze het met miel de caña, een Spaanse stroop gemaakt van suikerriet. In Nederland heb ik dit nog niet kunnen vinden, maar gelukkig komt de Nederlandse stroop aardig in de buurt. Ik bedoel dan gewoon de huis-tuin-en-keuken stroop die je over je pannenkoeken doet.
 

Aubergines weken

Om ervoor te zorgen dat de aubergine niet te veel olie opzuigt bij het bakken week je ze een tijdje in melk. Dit is de methode die ik gebruik en het meest handig en makkelijk vindt. Je laat de aubergines in een afsluitbare bak weken in de koelkast en je hebt er geen omkijken naar. Ik deed dit om 11.00 ‘s ochtends en ging de aubergines ‘s avonds pas frituren, dus ze hebben extra lang geweekt. Dit hoeft overigens niet. De gefrituurde aubergines op zijn Spaans die ik maakte waren heel goed gelukt en smaakten super lekker. Mijn zusje en ik aten onze vingers erbij op.
Een andere manier die ik ook op internet tegenkom is de aubergine schijfjes met een flinke hoeveelheid grof zeezout te bestrooien. Daarna een uur te laten staan, zodat ze hun vocht ‘uitzweten’. Je veegt ze tot slot goed schoon om het teveel aan zout weg te halen. Mocht je dit liever willen proberen kan dat, maar op eigen risico 😉
 

Ingrediënten voor 2-3 personen als borrelhapje

 • 1 aubergine
 • 500-800 ml melk genoeg om de aubergines onder te laten staan
 • 6 el bloem
 • 0,5 el zout
 • Zonnebloemolie om te frituren
 • Stroop of honing
 • Extra benodigdheden: diepe koeken- of hapjespan om te frituren of een frituurpan, scherp mes, bakje met afsluitbaar deksel, schaal en bord, keukenpapier

Hoe maak je gefrituurde aubergines op zijn Spaans?

Bereidingstijd: 15 minuten + 30 min tot 3 uur wachttijd

 1. Snijd de aubergines in halve ronde plakken of laat ze in ronde plakken.
 2. Leg de aubergines in het bakje en giet de melk eroverheen. Zorg dat alle aubergines onderstaan en zet dit 1 tot een paar uur in de koelkast. 
 3. Voor de bereiding: doe de bloem op een bord of in een schaal en roer het zout erdoorheen. Haal de aubergines uit de melk en dep droog met keukenpapier. Wentel door de bloem totdat de plakjes aubergine helemaal bedekt zijn. Leg even weg.
 4. Verhit de hapjespan met een laag zonnebloemolie, zorg dat de hele bodem goed bedekt is. Gebruik eventueel 2 pannen tegelijk zodat je meer porties tegelijk kan bakken. Frituur de aubergines goudbruin, dit duurt ongeveer 2 minuten per kant. Keer ze af en toe. Laat ze daarna uitlekken op keukenpapier.
 5. Leg de gefrituurde aubergines op een mooie schaal en besprenkel met stroop. Serveer direct.

Zin in andere tapas? Maak dan eens deze Spaanse huzarensalade. En zin in een lekkere Spaanse dip erbij? Deze olijventapenade met ansjovis is ook muy bueno!


Wijntip

Simpel, maar altijd lekker en echt Spaans: Verdejo! Ga voor een frisse met een zeer fruitige afdronk, zodat het goed past bij de smaak van het frituren en tegelijk bij de zoete stroop. Bijvoorbeeld deze Pata Negra Verdejo smaakt er prima bij. Andere tip: Sherry! Bijvoorbeeld een Oloroso van Gonzales Byass. Ik mocht deze proeven bij het wijnhuis zelf, tijdens een van onze vakanties. Oloroso is wat zwaarder en zoeter en doet het daarom perfect bij deze gefrituurde aubergines. 

Deel dit bericht met vrienden

Op zoek naar iets anders?