Gerookte eiersalade

Gerookte eiersalade met stokbrood
 
Een gerookt ei? Ja, je leest het goed! Met gerookte eieren heb ik gerookte eiersalade gemaakt. Ik kreeg op de Culiperslunch -een beurs voor foodbloggers en vakjournalisten- een doosje gerookte eieren mee om te proberen. Daar ging ik natuurlijk gelijk mee aan de slag en dat werd deze gerookte eiersalade!
 

Gerookte eiersalade, hoe dan?

Een smoked egg is een vers ei en dus nog rauw. Door een koud rookproces krijgen de eieren een subtiele en verrassende rookgeur en rooksmaak. Je kan gerookte eieren gebruiken zoals ieder ander vers ei. Ik maakte er onder andere deze gerookte eiersalade mee, door de eitjes gewoon te koken. Door de gerookte smaak is zout toevoegen niet nodig, deze eiersalade heeft al genoeg smaak van zichzelf. En dat met maar 3 ingrediënten! Peper niet meegeteld 😉 Echt, je moet dit zelf eens proeven!

Wat kan je nog meer met gerookte eieren?

Je kan een gerookt ei gebruiken zoals je een gewoon rauw ei zou gebruiken. Zowel in hartige als in zoete gerechten. Denk aan een gepocheerd eitje, gekookt of gebakken ei. Maar ook verwerkt in brownies, quiche of als eierkoek. Denk ook aan zelfgemaakte mayonaise, aioli of Hollandaise saus.
 

Waar koop je deze smokey eieren?

De eerste keer dat ik een gerookt ei zag was bij delicatessenwinkeltje Eyserhalte in Zuid-Limburg. Topzaakje met altijd dit soort nieuwe, aparte producten. Maar wees gerust, je hoeft niet helemaal naar Zuid-Limburg als je dit zelf wilt proeven. Je koopt gerookte eieren bij de groothandels, zoals Sligro en Hanos, maar ook bij de Jumbo en binnenkort vast ook bij Albert Heijn. Online bestellen kan ook, dan vind je ze bij Crisp of Collection2000. 
 

Ingrediënten voor 2 personen bij de borrel
  • 2 gerookte eieren
  • 2-3 volle eetlepels mayonaise
  • 1/4 theelepel zachte mosterd *ik had American yellow mustard
  • Peper
  • Eventueel pittige cress ter garnering
  • + Extra benodigdheden: pan/eierkoker, schaaltje, scherp snijdmes

Hoe maak je het?

Bereidingstijd: 10 minuten

  1. Kook de gerookte eieren hard in ongeveer 8 minuten. Giet ze af en laat schrikken onder koud water. Laat even afkoelen.
  2. Pel de eieren als ze zijn afgekoeld en snijd ze in fijne stukjes. Doe in een kommetje samen met de mayonaise, mosterd en eventueel wat pittige cress.
  3. Roer door elkaar. Maak af met een snufje peper en eet smakelijk! Tip: lekker op een toastje of op stokbrood. 

Gek op ei? Misschien heb je ook zin in aspergesalade met ham en ei? Of ga lekker lunchen met deze lunchbol met pittige halloumi en roerei. 


Wijntip

Dat is afhankelijk van wat je bij de rest van de borrel serveert natuurlijk. Maar ga sowieso voor een lekker borrelwijntje, misschien een frisse Verdejo. Of juist een romige Chardonnay. Ik laat de keus aan jou 😉

Deel dit bericht met vrienden

Op zoek naar iets anders?