In november doe ik weer mee met de swiepswoepswap, waarbij je een gerecht van een andere foodie maakt en daar je eigen twist aan geeft. Dit keer maakte ik gestoofde kalfswang van de bbq. Kalfswangen zijn -na uren stoven- super malse stukken vlees die letterlijk smelten in je mond. Een top gerecht om (ook in de winter) buiten te maken op de barbecue!
Gestoofde kalfswang of runderwang
Degene waar ik deze maand aan gekoppeld ben is Tim van recepten.ninja, een foodie die ook vaak aan het barbecueën is, net zoals wij. Daar zag ik wel een mooie match in, het moest dus sowieso een barbecue gerecht worden! Tim maakte dit gerecht echter met runderwang, maar wij zijn voor kalfswang gegaan (gekocht bij de Sligro). Kalfswang is iets minder rood vlees dan runderwang en ook iets minder zwaar op de maag als eindresultaat. Leuk om dat eens zelf te proberen, want kalfswang hadden we nog niet eerder zelf gemaakt. Voor het originele recept met runderwang van recepten.ninja klik je op de link.
Mals gestoofde kalfswang van de bbq
Dit gerecht krijgt een heerlijke volle en rokerige smaak omdat je de kalfswangen eerst 1,5 uur rookt. Tim deed dat met hickory rookhout, maar wij deden dat met appelhout chunks. Dit zijn grotere stukken appelhout en appel past goed bij varken of kalf. Het geeft een minder sterke rooksmaak dan hickory. Beide opties zijn heerlijk! Afhankelijk van hoe gek je bent op een rokerige smaak in je gerecht. Daarna ga je de kalfswang nog een paar uur stoven in bruin bier. Dit doe je in een gietijzeren stoofpan op een constante temperatuur van ongeveer 140 graden. Wij hebben deze gietijzeren stoofpan van Skottsberg. Le Creuset stoofpannen kunnen ook op de bbq, maar die worden dan zwart en dat vind ik zonde.
Neem lekker de tijd voor dit gedeelte, stoven kan nooit te lang. Wij hebben het vlees nog zo’n 4 uur laten stoven na het roken. Daarna heb je zulke malse kalfswangetjes, echt puur genot!
Wat serveer je erbij?
Je kan alle kanten op met gestoofde kalfswangen. Wij maakten er een patatje stoofvlees van met rode kool met appeltjes ernaast. Dit gerecht doet het ook heerlijk met aardappel-knolselderij puree of in een pastei. Wij zien dit zelfs als een kanshebber voor kerst! Het is leuk om dit met kerst op de dag zelf te maken, als je lekker buiten met familie een biertje staat te doen rondom de barbecue bijvoorbeeld. Je kan dit gerecht ook goed maken in een driepoot barbecue met een pannetje direct boven het vuur, dat ziet er heel gezellig uit. Maar deze gestoofde kalfswangen van de bbq kan je ook prima (een dag) van tevoren maken en later weer even opwarmen. Wij hebben nog wat over van deze portie, dit hebben we ingevroren. Misschien komt het dan met kerst wel op tafel!
Ingrediënten voor 4-6 personen
Voor de dry rub
- 4 tl paprikapoeder
- 4 tl knoflookpoeder
- 2 tl chilivlokken
- 4 tl komijnpoeder
- 1 tl peper
- 1,5 tl grof gemalen zeezout
Voor de gestoofde kalfswang
- 1,2 kg kalfswang
- 2 uien (gesnipperd)
- 4 teentjes knoflook (fijn gesneden)
- 10 takjes tijm
- 2 flesjes bruin bier
- 8 el barbecuesaus
- Olijfolie
- + Extra benodigdheden: appel rookhout chunks, gietijzeren stoofpan, barbecue thermometer, vlijmscherp mes, schaaltje voor dryrub mix, tang om het vlees om te draaien, pollepel, ovenwanten of barbecuehandschoenen (pas op: de pan wordt gloeiend heet!)
Hoe maak je het?
Bereidingstijd: 15 minuten + 1,5 uur roken + 3,5 tot 4 uur stoven op de barbecue
- Bereid de barbecue voor op 140 graden indirect. Haal de kalfswangen uit de koeling en laat ongeveer een uurtje op kamertemperatuur komen.
- Verwijder waar nodig het taaie vlies van de kalfswangen. Dit hoeft niet heel grondig, want zelfs dit vlies wordt zacht na een paar uur stoven. Wij hebben het op sommige stukken gewoon laten zitten, maar met een scherp mes snijd je de vliezen er eventueel zo af.
- Meng voor de dry rub de chilivlokken, paprikapoeder, knoflookpoeder, komijn, zout en peper. Smeer de kalfswang goed in met de dry rub.
- Leg de kalfswangen indirect op de bbq. Rook gedurende ongeveer 1,5 uur met het appel rookhout. Voeg in het begin 2 appel rookhout chunks toe. Na 1,5 uur is het vlees voldoende gerookt.
- Zet een gietijzeren pan direct boven de kolen. Laat even opwarmen. Snijd ondertussen de ui en knoflook fijn. Doe een scheutje olijfolie in de pan en fruit de ui en knoflook.
- Snijd de gerookte kalfswangen in grove stukken en voeg deze dan toe aan de stoofpan. Doe de barbecuesaus erbij, smeer het vlees eventueel in met je handen en roer goed door. Doe ook de takjes tijm erbij.
- Blus het geheel af met het bruine bier. Verwarm alles en verplaatst de pan naar het indirecte gedeelte van de bbq. Dek de pan af met het deksel (of aluminiumfolie), dan kan er geen vocht ontsnappen. Houd de temperatuur constant op ongeveer 130 tot 140 graden.
- Pak er een biertje bij en wacht rustig af. Wij hebben -zoals Tim aanraadde- ieder uur de kalfswangen even omgedraaid, zodat alle stukken mooi in het vocht hebben kunnen stoven. Na 4 uur heb je super mals stoofvlees. Misschien ook wel eerder, dat kan je af en toe controleren.
- Kijk na een paar uur of de saus voldoende is ingekookt. Als dit niet het geval is kan je de pan nog even direct boven de kolen plaatsen en het deksel eraf laten, zodat er wat vocht verdampt. Heb je nog veel saus? Dan is dat ook een heerlijke jus voor over bijvoorbeeld aardappelpuree. Kook de saus in tot het gewenste niveau en dan zijn je kalfswangen klaar!
Zin in Frans stoofvlees? Maak dan eens deze heerlijke boeuf Bourguignon. Juist zin in wat meer tropisch en pittig stoofvlees? Dan moet je mijn Indonesische rendang echt eens maken!
Wijntip
Ga voor een rode wijn met een fruitig licht zoetje, bijvoorbeeld deze Californische Zinfandel van 1000 Stories. De wijn heeft gerijpt op houten vaten waar ooit ook whiskey in heeft gezeten. Daardoor krijgt de wijn een zoetje van de whiskey. Er zit ook een klein zoetje in de gestoofde kalfswang door de barbecuesaus, dus deze zachte en volle Zinfandel past daar perfect bij. Echt een topwijn vind ik dit!