Gingerbread tulband met witte chocola en marsepein

Gingerbread tulband met kerstversiering
 
December, kerst, tijd om eens iets te bakken vond ik! Dat werd deze gingerbread tulband met witte chocola en mooie versiersels. Best een klus als je niet zo vaak taarten bakt, maar man hij smaakte lekker! 
 
Stiekem ben ik niet zo’n bakker
Op de een of andere manier vind ik het altijd wat meer gedoe. Precies de grammen en millimeters afmeten. Dikke kans dat je boter/eieren/suiker gaan schiften, klonteren of iets anders naars gaan doen, omdat je net niet de juiste temperatuur hebt aangehouden. Of zoals bij deze tulband de witte chocolade die niet helemaal vloeiend vloeibaar werd. Met koken heb je dat veel minder, ‘oeps, daar ging een snufje zout of scheut olijfolie extra’. Of ‘oh jee, ik schoot wat uit met de kaas’, dat is allemaal niet erg in de keuken. Maar arghh, menig baksel is wel mislukt bij mij. Ook omdat ik een prachtige oven heb, maar de oventemperaturen zijn er wel door slijtage af. Regelmatig gaat er dus iets op de gok de oven in op zijn ‘hmm, nou dit zal wel ongeveer 170 graden zijn’. Gekkenwerk, ik weet het. Maar je moet roeien met de riemen die je hebt, dus zo nu en dan wordt er hier toch iets gebakken. En dat werd nu deze prachtige tulband.
 
Nog even over die witte chocolade
Die moet je dus au-bain marie smelten. Dat ging prima (dacht ik), maar ik merkte na ongeveer 10 minuten dat de witte chocola brokjes hield en niet echt vloeibaar werd. Hoe kwam dat nou weer? Gelukkig kwam vriendlief to the rescue, want ik had het vuur blijkbaar te hoog staan. Vervolgens stonden we de 10 minuten daarna boven de pan te bedenken wat we nu moesten doen. Met heel veel geduld, soms roeren met een houten spatel en een klein beetje kokosolie erbij is het uiteindelijk goed gekomen. Tip van Tammie: wil je deze tulband zelf gaan maken, zet het vuur heel laag en laat je witte chocola heel langzaam smelten.
 
Gingerbread tulband bovenaf

Ingrediënten

Uit 1 tulband haal je ongeveer 18 plakken.

 • 360 gram boter
 • 280 gram donkerbruine basterdsuiker
 • 16 gram vanillesuiker
 • 360 gram zelfrijzend bakmeel
 • 8 eieren
 • snufje zout
 • 1,5 el kaneel
 • 320 gram stroop
 • 1,5 el gemberpoeder
 • 3 tl nootmuskaat
 • 150 gram witte chocola
 • Decoratie: marsepeinen figuurtjes, chocoladebolletjes- of parels
 • + Keukenmachine of handmixer
 • + Tulband van ongeveer 22 cm doorsnede

Je kan de tulband natuurlijk decoreren zoals je zelf wilt. Of helemaal niet decoreren kan natuurlijk ook. 


Hoe maak je het?
 1. Verwarm de oven voor op 170 graden.
 2. Vet een tulband in met boter of bakspray en bestrooi met bloem. Doe dit zeker, want anders blijft je cake plakken aan de tulband.
 3. Klop boter, suiker en vanillesuiker romig in een kom met de keukenmachine of met een handmixer.
 4. Voeg de eieren één voor één toe en mix tot deze allemaal zijn opgenomen.
 5. Voeg de stroop toe en mix goed  door. Voeg daarna het zelfrijzend bakmeel, zout en gemberpoeder, nootmuskaat en kaneel toe. Mix tot een mooi glad en luchtig beslag.
 6. Stort het beslag in de tulbandvorm.
 7. Bak de cake in 60-70 minuten gaar op 170 graden.
 8. Stort de cake na het bakken op een rooster en laat hem hier volledig op afkoelen.
 9. Terwijl de cake afkoelt kun je je decoraties voorbereiden.
 10. Smelt de witte chocola au bain marie en giet dit vervolgens over de bovenkant van de cake heen. Wacht een paar minuutjes.
 11. Als de chocola iets uitgehard is (maar nog steeds zacht) plaats je de decoraties. Ik had het mijzelf lekker makkelijk gemaakt, want de winkels liggen vol met heerlijk kerstsnoepgoed. De decoraties heb ik dus niet zelf gemaakt, maar dit kan je natuurlijk wel doen als je daar zin in hebt! Ik heb gekozen voor marsepeinen kerstfiguurtjes en melkchocoladebolletjes (die had ik toevallig nog uit de goodiebag van chocolade atelier Puccini Bomboni).
 12. Laat de witte chocola eerst volledig uitharden. Daarna kan je de gingerbread tulband aansnijden. 

De tulband is 2 dagen van tevoren te maken en in een luchtdichte doos 3 dagen te bewaren.

Dit recept komt trouwens van Laura’s Bakery, die anders dan ik, wel een baktalent is en een prachtige tulband op tafel zette. Waardoor ik dus weer eens wilde gaan bakken. Bedankt voor de inspiratie!

Gingerbread tulband plakken


Wijntip

Een niet te zoete (dessert)wijn van de Muscat druif. Moscato wijnen zijn vaak gemiddeld zoet, wat perfect past bij de kruidige en zoete smaak van de gingerbread tulband.

Deel dit bericht met vrienden

Op zoek naar iets anders?