Indonesische ayam paniki

Ayam paniki
 
 
Hmm, een Indonesisch gerecht met gestoofde kip in een milde en frisse kokossaus, afkomstig uit Manado in Noord-Sulawesi. Deze Indonesische ayam paniki (letterlijk vertaald: kip vleermuis) is weer een pareltje uit de Indonesische keuken!
 

Ayam paniki, das toch die boemboe van Conimex?

Klopt! Je kent vast de gele vierkante bumbu’s van Conimex wel, uit de schappen van de supermarkt. Daar zit ook ayam paniki bij en die heb je ongetwijfeld wel eens gegeten. Nu heb ik niets tegen af en toe gebruik maken van een pakje of zakje als je doordeweeks haast hebt, maar deze Conimex bumbu bevat toch wel erg veel zout en smaakversterkers. Met dit echt Indonesische en pure recept voor verse ayam paniki heb je daar geen last van!
 

Paniki: gekookte vleermuis

De letterlijke vertaling van paniki is ‘vleermuis’. In Indonesië is gekookte en gebakken vleermuis namelijk een superfood. In Menado koken ze ‘paniki santan’ met kokosmelk, gemengd met verschillende kruiden en een heleboel chilipepers. Nou, lekker dan met dat hele Corona virus wat misschien wel afkomstig is van een vleermuis! In dit gerecht zit gelukkig geen vleermuis, maar gewoon kip. De kruiden en kokosmelk zijn wel te vergelijken, vandaar de naam ayam paniki. Het oorspronkelijke recept (uit Blauw, favo kookboek) is trouwens met kip drumsticks, maar omdat ik wat minder van het kluiven ben heb ik dit vervangen voor malse kippendij.
 
Hopelijk heb ik je niet afgeschrikt! Eet de Indonesische ayam paniki als bijgerecht bij witte rijst en een Indonesisch groentegerecht zoals sambal goreng boontjes en je hebt echt een waar feestmaal. Selamat makan!

Ingrediënten

Hoofdgerecht voor 4 personen of bijgerecht voor 6 personen:

Voor de bumbu:

  • 5 cm verse gember geschild 
  • 3 kemiri noten
  • 1 Spaanse rode peper (lombok peper) grof gehakt 
  • 3 tenen knoflook grof gehakt
  • Sap van 1 limoen
  • 2 theelepels kunjit (geelwortel poeder)
  • 1 theelepel ketumbar (gemalen korianderpoeder)
  • 2 theelepels zout
  • 3 el zonnebloemolie 

Verder nodig:

  • 4 sjalotten fijn gesnipperd 
  • 600 gram kippendijen in medium grote stukken gesneden, ongeveer 10 x 10 cm
  • 2 stengels citroengras (sereh)
  • 1 stukje gula djawa (palmsuiker) ter grootte van het topje van je duim
  • 4 blaadjes djeruk perut (citroenblad)
  • 300 ml kokosmelk
  • Zonnebloemolie of andere plantaardige olie 
  • Benodigdheden: Keukenmachine, blender staafmixer of grote vijzel
  • Benodigdheden: Braad/stoofpan
Tip: 

Ga je niet zo vaak naar de toko of zit er geen een in de buurt? Als je gaat: haal dan de Indonesische ingrediënten zoals kemiri noten en gedroogde kruiden gelijk in veelvoud, want deze blijven heel erg lang goed. Haal ook verse ingrediënten zoals een stuk laos, hete rawit pepertjes, djeruk perut blaadjes en salam blaadjes en bewaar deze (apart van elkaar) in diepvrieszakjes in de vriezer. De ‘gewone’ ingrediënten kan je wel in de supermarkt halen en zo kan toch je heel snel een Indonesische maaltijd in elkaar toveren, zonder steeds naar de toko te hoeven gaan. En anders is er natuurlijk altijd de optie om online te bestellen, bijvoorbeeld bij de Amazing Oriental, die ook hele fijne grote Oosterse supermarkten heeft.


Hoe maak je het?

Bereidingstijd: 25 minuten + 30 minuten wachten tijden het stoven

  1. Rooster de kemiri noten even aan in een droge koekenpan. Blijf erbij staan zodat ze niet verbranden, maar een mooi lichtbruin kleurtje krijgen. Hak ze daarna grof.
  2. Doe alle ingrediënten voor de bumbu in een keukenmachine (of in blender/vijzel/staafmixer met hoge maatbeker) en maal tot een fijne pasta.
  3. Snipper de sjalotjes fijn, mocht je dat nog niet gedaan hebben. Verhit een scheut olie in de braadpan.
  4. Braad de stukken kip even aan zodat de buitenkant lichtbruin kleurt. Zorg dat alle stukken kip de ruimte hebben in de pan, waarschijnlijk moet je de kip aanbraden dus in 2 of 3 keer doen. Haal ze daarna uit de pan en leg op een bord.
  5. Voeg nog een klein scheutje olie toe aan de pan en fruit hier nu de gesnipperde sjalotjes in. Fruit ze op laag vuur een paar minuten aan.
  6. Voeg hier nu de bumbu aan toe en bak dit op laag vuur 5 minuten mee.
  7. Hak de stengels citroengras in stukken en kneus ze door er met de botte kant van een mes op te slaan en met de scherpe kant een paar sneden in te maken. 
  8. Hak de gula djawa fijn. Voeg het citroengras, de gula djawa en blaadjes djeruk perut toe aan de pan.
  9. Leg de kip nu ook weer in de pan en schenk de kokosmelk erbij. 
  10. Breng het geheel aan de kook en zodra het gaat koken zet je de pan op het kleinste vuurtje. Nu laat je de kip 30 min. zachtjes gaar pruttelen en stoven met het deksel op de pan. 
  11. Serveer het na 30 minuten in een mooie schaal en eet smakelijk!

Een lekker groentegerecht bij deze ayam paniki is bijvoorbeeld de sambal goreng buncis. Voor meer gerechten uit de Indonesische keuken, kijk je hier !


Wijntip

Ga voor een Gewürztraminer die past bij dit pittige en kruidige gerecht. Door het kleine zoetje op het eind past deze Gewürztraminer goed bij de oosterse keuken, waaronder deze ayam paniki. 

Indonesische ayam paniki

Deel dit bericht met vrienden

Op zoek naar iets anders?