Amuse van romige palingcrème

Kerst amuse van palingcrème
 
Amuse van palingcrème, ja hoor. Jingle bells, jingle bells, jingle bells rock, hoor jij de kerstklokken ook alweer luiden? Ik wel! Ik heb persoonlijk helemaal niets met Sinterklaas, dus dat sla ik graag over, maar kerst, yes! Hoogste tijd dus voor de kerst receptjes. Waarvan de eerste deze super makkelijke amuse van palingcrème is.
 
Deze amuse van palingcrème is makkelijk te maken
Het is zo gepiept en het meeste kan je van tevoren doen. Niet onbelangrijk: deze amuse heeft ontzettend veel smaak! Ideaal dus voor de drukke feestdagen. Al zullen die dit jaar door corona iets minder druk verlopen.. Maar ook dan is het best lekker als je al zoveel mogelijk kan voorbereiden.
 
De roomboter maakt de palingcrème ontzettend luchtig
In plaats van crème fraîche of mayo toe te voegen ging ik voor roomboter. Oh, wat wordt het daar luchtig en romig van! Paling heeft al iets romigs en met de roomboter wordt het alleen maar meer. Ook neemt de smaak van de paling iets af, waardoor deze amuse ook geschikt is voor mensen die geen vis lusten of paling willen eten (die mensen schijnen te bestaan). Naast amuse is deze palingcrème ook nog heel erg lekker op een toastje, dus maak vooral genoeg zou ik zeggen 😉
 
Heb je geen spuitzak of garneerspuit?
En ook geen zin om dit aan te schaffen? Gebruik dan gewoon een klein theelepeltje voor een dotje mierikswortel bovenop de reepjes appel. De mierikswortel die ik gebruik komt trouwens gewoon uit een potje, te vinden bij de supermarkt. Ook veel delicatessenzaakjes hebben potjes mierikswortel staan. Wil je het toch wel leuk garneren? Ik heb deze garneerspuit van Dr. Oetker aangeschaft (zelf gekocht) en vind hem super handig voor dit soort kleine hapjes! Tip van Tammie. 

Ingrediënten voor 8 personen

Per persoon 1 amuse van palingcrème

 • 100 gram paling
 • 35 gram roomboter zacht, op kamertemperatuur
 • Peper en zout
 • 1 Granny Smith appel
 • 1 el mierikswortel
 • + Extra keukenbenodigdheden: staafmixer, amuselepels of amuseglaasjes, spuitzak of garneerspuit of gewoon een klein theelepeltje
Hoe maak je het?

Bereidingstijd: 10 minuten

 1. Zorg dat de roomboter op kamertemperatuur en zacht is. Doe de roomboter in een bakje wat je af kan sluiten en waar de staafmixer inpast.
 2. Snijd de paling in stukken en doe dit bij de roomboter. Voeg wat peper en zout toe.
 3. Mix de roomboter en paling tot een romige massa met de staafmixer. Verwijder tussendoor wat vastzittende paling uit de staafmixer met een lepel of pannenlikker en mix nog een keer tot het een gladde crème is. Voeg eventueel extra zout en peper naar smaak toe.
 4. Sluit het bakje met de palingcrème af en laat 10 min. opstijven in de koelkast.
 5. Zet de amuselepels klaar en snijd de Granny Smith met schil in mooie, dunne reepjes. Je hebt 16 reepjes nodig.
 6. Pak de palingcrème uit de koeling. Maak met behulp van 2 lepels een beetje een ronde vorm van de palingcrème en leg dit op de amuselepels. Het hoeft niet zo netjes.
 7. Leg hierop 2 reepjes appel (per amuse). Spuit daarbovenop een toefje mierikswortel. Heb je geen garneerspuit- of zak? Gebruik dan een klein theelepeltje en lepel een klein beetje mierikswortel bovenop.
 8. Trek een fles bubbels open en geniet!

Wijntip

Ga voor een feestelijke volle bubbel. Denk bijvoorbeeld aan deze Italiaanse prosecco spumante van La Tordera. Ikzelf dronk deze prosecco erbij. Het is een lekker eetlustopwekkend aperitief en -door de toevoeging van de chardonnay druif- ook zeer verrassend bij visgerechtjes zoals deze palingcrème. Een leuke wijn-spijscombinatie voor de feestdagen! 

Deel dit bericht met vrienden

Op zoek naar iets anders?