Langres

Langres AOP kaas
 
Er mocht gestemd worden op een nieuwe kaas: La Tur of Langres. Deze prachtig geel-oranje Langres kwam als winnaar uit de bus voor de kaas van de week! Waarom dat leuke kuiltje bovenop zit? Dat lees je hieronder.
 
Langres behoort tot de gewassen korstkazen
De kaas wordt gemaakt van volle koemelk en het ligt eraan waar je hem koopt of die gepasteuriseerd is of niet. De smaak is romig en intens en de korst is kleverig en glanzend met een uitgesproken smaak en sterke geur. Weer zo’n kaasje dus waarvan vriendlief niet blij is als ik die heb gekocht. De woonkamer geurt weer gezellig mee van deze geur 😉 De korst van Langres wordt bijgekleurd met orleaan, ook wel bekend onder de naam anatto. Hierdoor ontstaat de diep tot lichtoranje gekleurde korst. Inderdaad, voor wie mijn ‘kazen van de week’ een beetje volgt: dit is dezelfde natuurlijke kleurstof als waarmee cheddar zijn mooie oranje kleur krijgt. 
 
Uiteraard is Langres weer een Franse kaas
De Langres heeft ook weer een AOP erkenning (Appellation d’Origine Protege), zoals veel van de Franse kazen. Dit betekent dat deze kaas alleen gemaakt mag worden van melk uit de departementen Cote d’Or, Haute-Marne en de Vogezen. Langres is vernoemd naar deze stad ten noorden van Dijon. In de middeleeuwen was dit namelijk vlakbij een belangrijke marktplaats voor kaas. Uiteraard worden er tegenwoordig ook veel neppers verkocht, die overigens ook heel lekker kunnen smaken.
 
En nu die bovenkant, waarom is die hol?
Dit komt omdat de kaas niet wordt gekeerd tijdens de rijping, zo zakt ‘ie als het ware een beetje in. Dit holle stukje wordt de ‘fontaine’ genoemd. En in dit fonteintje aka kuiltje wordt tijdens de rijping Marc de Bourgogne of Champagne gegoten, waardoor de drank in de kaas trekt. Dit geeft natuurlijk een ontzettende smaaksensatie, net zoals bij het rosé Champagne kaasje. Sommigen gieten zelfs voordat ze deze kaas gaan eten nog een beetje extra champagne of prosecco in het kuiltje, om de sensatie van het opdienen nog meer op te leuken. Zonde van goede champagne als je het mij vraagt 😉 want deze kaas heeft al genoeg smaak van zichzelf.
 
 

Langres kaas


Wijntip

Een krachtige, volle (en betaalbare) Cabernet Sauvignon uit Frankrijk zoals deze van Wild Pig kan hier prima bij. Ikzelf dronk er deze Cabernet Sauvignon bij van Salentein. Welke je ook kiest: dit wordt genieten!

Deel dit bericht met vrienden

Op zoek naar iets anders?