l’Edel de Cleron

l'Edel de Cleron ovenkaasje
 
In 2020 wil ik elk weekend een kaasje in het zonnetje zetten. Zo vond ik de ovenkaas l’Edel de Cleron bij de Albert Heijn en was ik gelijk nieuwsgierig. Een kaasje voor in de oven; een ideaal borrelkaasje dus!
 
Edel de Cleron is een kaasje uit het Jura gebied in Frankrijk
De kaas lijkt erg op de seizoenskaas Vacherin Mont d’Or. Maar in Frankrijk wordt de Edel de Cleron de Faux Vacherin genoemd, omdat het geen echte Vacherin is. Verschil is dat Edel de Cleron wordt gemaakt van gepasteuriseerde melk en Vacherin van rauwe melk. Wel worden beide kazen verpakt in een ring van dennenbast, wat de kaas een typische smaak geeft. Ander verschil is dat de Edel de Cleron door het pasteuriseren niet zo zacht wordt als de Vacherin. Vacherin wordt bijna vloeibaar. Edel de Cleron komt er wel dicht bij in de buurt, maar moet meer ‘gelepeld’ worden. Dus 20 minuten in de oven, lepeltje ernaast en genieten maar! De smaak is erg romig en de geur is sterk (vriendlief vond het dus niets). En wat jullie, lijkt l’Edel de Cleron je lekker of niet?
 
Maak het kaasje feestelijker met wat teentjes zwarte knoflook
Ik heb onlangs een potje zwarte knoflook van Floky gekregen en hier kan je ontzettend veel mee. Zwarte knoflook heeft een minder sterke knoflook smaak, je proeft er tonen van zoete balsamico in en het is ook nog eens twee keer zo gezond als witte knoflook. Een witgouden kaascombi (met een zwart randje) dus. Stop de teentjes in het kaasje voordat je het in de oven doet en warm de knoflook mee. Hmm, het water loopt je in de mond!

Borreltips

Om het borrelen een beetje gezond te houden doe je er lekker gezonde dippers omheen, zoals:

  • Worteltjes
  • Reepjes rode paprika
  • Reepjes komkommer
  • Tomaatjes
  • Radijsjes
  • Zilveruitjes
  • Wat plakjes fuet
  • Volkoren wrap rolletjes met roomkaas, rucola en rauwe ham

Wijntip

Een volle, witte wijn. Bijvoorbeeld een op hout gerijpte, frisse Chardonnay uit Frankrijk of Zuid-Afrika.

Deel dit bericht met vrienden

Op zoek naar iets anders?