Lente geitenkaas: la Bouyguette

La Bouyguette romige geitenkaas
 
Het is vandaag officieel lente. Tijd om deze lekkere lente geitenkaas: la Bouyguette in het zonnetje te zetten. Want de lente is de beste tijd voor geitenkaas. Daarom als kaas van de week de ‘La Bouyguette’, een bijzondere geitenkaas Tarn (regio Midi- Pyrénées) in Zuid-Frankrijk.
 

La Bouyguette heeft de vorm van een geitenoor

Nadat de kaas is gemaakt, wordt hij namelijk met de hand gevormd als een soort langwerpige kano wat doet denken aan een geitenoor. Ik vind de oren van een geit altijd erg grappig, ze hebben zo’n schattig puntoor. Vervolgens wordt de kaas 24 uur te drogen gelegd in kaaslinnen. Dat drogen in kaaslinnen zie je goed terug, want de kaas heeft een mooi patroon van de kaasdoek gekregen. Verder wordt er ook een klein takje rozemarijn op de kaas gelegd. 
 

Lente geitenkaas: la Bouyguette is een fijn romig kaasje 

De structuur van de kaas is compact, maar toch romig. De smaak is heel mild en je proeft heel licht het kruidige van de rozemarijn terug. Als je hem jong koopt, is het zo’n echte uitloopkaas. Laat je hem iets langer liggen, zo’n 3 weken, dan wordt hij lekker nootachtig en pittiger van smaak. Voor de niet-geitenkaas liefhebber is dit een prima en milde instap geitenkaas. 

 

Waarom smaakt geitenkaas het lekkerste in de lente?

Geitenkaas is natuurlijk wel gewoon het hele jaar te krijgen, maar de smaak verandert met de seizoenen. Dat proef je vooral terug in rauwmelkse geitenkazen zoals deze La Bouyguette. In rauwmelkse kazen kun je extra goed proeven of de melk komt van dieren die verse kruiden en lekker vers gras eten in de wei of dat ze hooi krijgen in de stal. Leven ze vooral in de stal, dan proef je dus echt dat ‘boerenerf’ en die stal terug. Dat heeft La Bouyguette overigens niet.
 
Waarom proef je dat verschil in seizoen nou zo, vraag je je af? Geitenkazen worden meestal korter gerijpt dan koeien- of schapenkazen. De smaakt van de kaas loopt dus eigenlijk parallel aan de seizoenen. De eerste geitenkaas van ‘buitenmelk’ is extra romig en vol van smaak. In de lente zijn die geitenkazen dus ook al snel te koop. Ga je in Frankrijk een gesprekje aan met een Franse kaasboer, dan zal die je sowieso vertellen dat het voorjaar het beste seizoen voor geitenkaasjes is. Helaas is het is nu officieel nog iets te vroeg, want deze geitenkaas is op zijn best tussen mei en oktober. Maar je kan maar beter voorbereid zijn als je La Bouyguette ziet liggen toch? 😉 Meenemen dan!

Tip voor bij La Bouyguette

Hartig en zoet it is!

  • Je ziet het op de foto al in het potje, vijgenconfiture is erg lekker bij deze geitenkaas. De perfecte combi van romigheid, met de lichte geitenkaassmaak en dan het zoetje van de vijgenconfiture erbij.
  • Stukjes gebakken peer en appel, bestrooid met wat zwarte peper zijn ook een heerlijke topping bij La Bouyguette.
  • Honing! Hoe ‘Franse picknick’ wil je het hebben? Druppel wat honing over de geitenkaas, beleg op een toastje en smullen maar!

Zin in nog meer geitenkaas? Kijk dan eens naar de Sainte-Maure de Touraine


Wijntip

Een droge, witte wijn. Bij deze geitenkaas past heel veel. Denk een lekkere Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Riesling of Sancerre. Bijvoorbeeld deze Sauvignon Blanc ‘Wild Rock’ uit Nieuw-Zeeland (die ik zelf regelmatig in huis haal).

La Bouyguette geitenkaas

Deel dit bericht met vrienden

Op zoek naar iets anders?