Makkelijk cheddarbrood

Makkelijk brood bakken met cheddar
 
Zelfgemaakt en makkelijk cheddarbrood dat binnen een uurtje op tafel staat, dat wil je wel bij de barbecue toch? Zo’n vers lekker brood met gesmolten kaas erin is hartstikke leuk om op tafel te zetten. Lekker met bijvoorbeeld deze kruidenboter met zongedroogde tomaatjes en verse kruiden voor bij de barbecue. 
 

Het cheddarbrood deeg kneed je kort

Je kneedt het deeg kort, met de hand of zoals ik gewoon lekker met de keukenmachine met deeghaken. En schuift het daarna zo de oven in, zonder het eerst te laten rijzen. Zie foto hieronder voor hoe het deeg eruitziet voor het de oven ingaat. Dit is precies het soort brood waar ik van hou om zelf te maken. Heerlijk al die zuurdesembroden die ik voorbij zie komen bij mijn mede-foodbloggers, maar ik vind het zelf teveel gedoe. Dat is mooi opgelost met dit brood, want het leuke is dat je wel een zelfgemaakt brood op tafel zet, maar dus wel een die lekker snel klaar is!
 
En ben je niet zo weg van cheddar? Vervang het dan door een andere belegen kaas, zoals geraspte oude kaas of geraspte Parmezaanse kaas. Wat jij lekker vindt.
 

Heb je nog wat brood over?

Snijd het brood in sneetjes en beleg het een dag later met kaas en een lik roomboter. Of met hummus, allebei heerlijk. Ik deed het brood heel kort in de broodrooster, zodat het precies weer dat knapperige korstje kreeg. Het werd zelfs weer een klein beetje brood met gesmolten kaas erin op deze manier. Of bewaar het cheddarbrood luchtdicht verpakt tot 4 weken in de vriezer. Dit recept komt trouwens uit het Foodies magazine van april, maar heb ik iets aangepast. 
 
 

Ingrediënten voor 1 cheddarbrood, genoeg voor 8-10 sneetjes
 • 150 gram volkorenmeel
 • 150 gram (tarwe)bloem + extra
 • 1 tl baking soda
 • 1,5 tl zout
 • 175 gram geraspte cheddar of andere kaas naar smaak 
 • 250 ml karnemelk
 • 1 x recept voor kruidenboter met zongedroogde tomaatjes en sriracha
 • + Extra benodigdheden: grote kom, oven, scherp mesje, optioneel: keukenmachine (maar is wel makkelijker)

Hoe maak je het?

Bereidingstijd: 10 minuten + 30-40 minuten oventijd

 1. Verwarm de oven voor, hetelucht op 180 graden en elektrisch 200 graden.
 2. Meng de bloem, het volkorenmeel, de baking soda en het zout in een kom. Houd een handje geraspte kaas achter en roer de rest door het bloemmengsel.
 3. Voeg de karnemelk toe om een zacht en niet plakkerig deeg te maken. Gooi dus niet in 1 keer alle karnemelk erbij, maar giet het erbij. Gebruik hierbij een keukenmachine of doe het met de hand. 
 4. Kneed het deeg kort door en vorm er een bal van. Leg het deeg op een met bloem bestoven bakplaat en snijd aan de bovenkant met een scherp mesje kruisvormig in. 
 5. Bestrooi met de overgehouden geraspte kaas.
 6. Bak het brood in 30-40 minuten knapperig en goudbruin in de oven. Laat even afkoelen, een halfuurtje tot een uurtje.
 7. Snijd in stukken en besmeer met de zelfgemaakte kruidenboter. Eet smakelijk!

 

Makkelijk cheddarbrood bakken met kaas


Wijntip

Een borrelwijn natuurlijk! En dat kan vanalles zijn, maar probeer bijvoorbeeld eens voor een fris bubbeltje. Ik dronk deze BUBB Royal Cremant d’ Alsace uit Frankrijk laatst en die is erg goed bevallen. Leuk als aperitief en bij de rest van de borrel!

Deel dit bericht met vrienden

Op zoek naar iets anders?