Malse spareribs die zo van het bot vallen

Malse spareribs bbq
 
Sappige en malse spareribs die zo van het bot vallen, dat willen we of niet dan? Vroeger at ik nooit spareribs. Ik ben namelijk geen kluiver en dat je hele handen en mond onder de marinade zaten vond ik ook niet echt top. Totdat ik een keer in een restaurant malse spareribs at die zo van het bot vielen. Ik kon met mes en vork eten en hoefde niet moeilijk te doen. Daarnaast was het vlees stukken malser dan ik ooit eerder op had. Ja, dan wil ik ook wel een lekker ribbetje hoor!
 

Dit recept is voor malse spareribs op de bbq

Sinds we hier thuis een nieuwe barbecue hebben, een Big Green Egg, maar dan zonder het merkje, gaat die minimaal 3 x per week aan. Wat een heerlijkheid! Ik wist niet dat ik eigenlijk al jaren op deze bbq wachtte 😉 Uiteraard kun je spareribs ook heel goed in de oven bereiden, maar doe je dit op de barbecue dan komt er nog zo’n echte bbq smaak en geur bij. Dat is toch wel extra hemels hoor!
 

Deze malse spareribs die zo van het bot vallen kan je tot een dag van tevoren bereiden

Wil je dus ‘s avonds een lekker ribbetje hebben, begin dan in de ochtend of een dag van tevoren met het klaarstomen van de spareribs. Ik kook ze namelijk voor. Dat vinden sommige barbecue guru’s vloeken in de kerk, maar veel restaurants doen het ook zo en het resultaat was toch echt heerlijk en mals. Het scheelt ook veel in tijd, deze spareribs kan je gewoon lekker eten als je thuiskomt uit je werk (als je ze de avond van tevoren wel hebt voorbereid dan). Ook twee dagen later waren de restjes nog heerlijk op een broodje. Receptje is trouwens deels van mezelf en deels een beetje van Thomas Culinair, die ze in de oven bereidt in plaats van op de barbecue.

Lekker met een aardappelsalade en een frisse knoflooksaus erbij. Dan heb je een echt bbq feestmaal!

Ingrediënten

Voor 4 personen als hoofdgerecht (dan heeft ieder ruim een halve rib) of voor 6 personen als bijgerecht.

  • 1500 gram dik bevleesde* spareribs rauw 
  • 5 eetlepels ketjap manis
  • 1 rode Spaanse peper zonder zaadjes in grote stukken gesneden
  • 4 teentjes knoflook grof gesneden
  • 2 rundvlees bouillonblokjes
  • 1 laurierblaadje 
  • 1 grote ui grof gesnipperd
  • Een flink stuk verse geschilde gember (ongeveer een duim) fijngehakt
  • 1 eetlepel gemalen komijnpoeder
  • Zout naar smaak
  • Benodigdheden: grote soeppan

Voor de marinade:

  • 7 eetlepels dikke kecap van ABC als je die kan vinden, vaak bij de Toko
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 4 eetlepels honing
  • 1 eetlepel sambal oelek of welke sambal je in huis hebt
  • 5 cm verse gember geperst in de knoflookpers
  • Zwarte peper van de molen een paar draaitjes

*Neem echt dik bevleesde spareribs, je kunt dit online erbij zien staan of aan je slager vragen, want gewone, dunner bevleesde spareribs geven niet de malsheid van dit recept.


Hoe maak je het?
  1. Verwijder het vlies aan de onderkant van de spareribs als dat nog niet gedaan is. Gebruik hiervoor de achterkant van een vork of lepel, of in mijn geval: een schroevendraaier 😛 Je kan dit ook bij de slager vragen als je je vlees daar haalt, maar koop je de spareribs vacuum verpakt dan zit vaak het vlies er nog aan. Zie anders hier een how-to filmpje van het vlies verwijderen. Verwijder het vlies wel, want dit wordt taai en draderig op de barbecue.
  2. Vul een grote pan met water en voeg de bouillonblokjes toe. Verwarm zacht en voeg ondertussen de ketjap, de rode peper, het laurierblaadje, de knoflooktenen, gember, komijnpoeder en een flinke snuf zout toe in de pan. Daarna leg je de spareribs erbij. Het makkelijkst is om ze alvast door de helft te snijden als je geen grote pan hebt, want het is belangrijk dat de spareribs helemaal onder water staan.
  3. Breng het water tot het kookpunt, maar kook de spareribs niet. Laat zodra het kookt de spareribs op het kleinste vuurtje ongeveer 1,5 uur á 2 uur zacht pruttelen en verwarmen. Hoe langer hoe malser, maar 2 uur is ruim voldoende.
  4. Giet de spareribs af (met het gezeefde kookvocht kan je eventueel nog iets lekkers maken, zoals een ragout). Laat de spareribs even uitlekken op keukenpapier en afkoelen. Eet je ze pas de volgende dag? Leg de afgekoelde spareribs dan in een grote schaal en zet in de koeling tot gebruik. En waarom doen we dit voorkoken nou? Zodat je op het moment dat je de spareribs wilt gaan eten geen 5 uur bezig bent met het garen van je rauwe spareribs en je snel een malse sparerib op je bord hebt liggen, die nog steeds heel veel smaak heeft.
  5. Een paar uur later en we gaan beginnen! De spareribs zijn afgekoeld, dus je kan de marinade gaan maken. Roer alle ingrediënten voor de marinade goed door elkaar.
  6. Bestrijk met een kwastje 3/4 van de marinade op de spareribs. Laat een klein beetje over om op het laatst nog mee in te smeren.
  7. Verwarm je barbecue op direct grillen tot een temperatuur van ongeveer 200 graden. Zorg dat er een lekbakje onder de grillplaat staat, want de marinade kan wat gaan lekken. Ik heb dit opgelost door er zilverfolie onder te leggen, maar dan krijg je geen mooie grill strepen. Houdt de temperatuur van de bbq rond de 180-200 graden en grill je malse spareribs die zo van het bot vallen nog ongeveer 20 minuten. smeer ze de laatste 5 minuten nog in met de overgebleven marinade en smullen maar! 

Deze gepofte knoflooksaus is heeeel erg lekker bij de malse spareribs.

Misschien vind je deze makkelijke salades voor bij de bbq ook leuk?

Zomerse bbq salade met mango

Snelle rucola salade met blauwe kaas


Wijntip

Denk aan een mooie en vaak wat lichtere Zinfandel of Primitivo. Rood dus. Door de wat dikkere marinade past een rode wijn lekker bij deze malse spareribs, ik heb bijvoorbeeld deze Primitivo, Stilio van Villa Mottura zelf wel eens in huis voor bij de barbecue. 

Deel dit bericht met vrienden

Op zoek naar iets anders?