Occelli al Barolo (kaas verrijkt met Barolo wijn)

Occelli al Barolo 
Onlangs was ik in Bussum voor mijn werk in de marketing- en communicatie. Toen ik tegenover me een kaasboertje zag moest en zou ik natuurlijk even naar binnen gaan. Want in het Gooi moet toch wel hele goede kaas te vinden zijn, was mijn gedachte. Dus hop, naar binnen bij Oudenrijns Kaas. Ik vond daar deze Occelli al Barolo.
 
Occelli al Barolo is een kaas uit Piemonte
Deze harde kaas is gemaakt van koeien -en geitenmelk en is minimaal 180 dagen gerijpt in de overgebleven most van de Nebbiolo druif. Je weet wel, die druif waar ook de bekende Barolo wijn van gemaakt wordt. Occelli al Barolo staat ook wel bekend als Testun (Occelli) al Barolo, soms is de kaas dan alleen van koemelk gemaakt. Ik als kaasliefhebber had hier nog nooit van gehoord, maar dit moest ik natuurlijk proeven. De kaasboer vertelde er nog een leuk verhaal bij, dus ja er ging een klein stukje Occelli al Barolo mee naar huis.
 
Boter en kaas
In het bergdorp Valcasotto (in de Maritieme Alpen) zit een kaasmaker die hele fijne dingen met kaas doet. De naam van deze kaasboer -die oorspronkelijk de beste boter ter wereld maakte volgens Wine Spectator– is Beppino Occelli. Hij maakt bijvoorbeeld kazen gehuld in hooi of in kastanjebladeren, maar ook in gedroogde druivenmost. En in die laatste heeft dit kaasje tot rijping mogen komen. Volgens plaatselijk gebruik wordt de kaas eerst ondergedompeld in Barolo wijn en wordt dan bedekt met de most van de Nebbiolo druif (waar ook Barolo wijn van wordt gemaakt). Vervolgens rijpt de kaas zo’n 8 tot 10 maanden in de grotten van Valcasotto, meer dan 1000 meter boven zeeniveau. Eet dus vooral de korst van deze kaas lekker op!
 
De Italiaanse landgoedwinkel Landrucci schreef een heel artikel over kaasmaker Beppino, mocht je nieuwsgierig zijn naar wat hij nog meer maakt.
 
Geweldige kaas ontmoet koninklijke wijn
Barolo wordt gezien als de ‘koning van de wijnen’, dus Occelli al Barolo kaas moet haast wel koninklijk smaken. En inderdaad, ik vond hem heerlijk! De buitenkant van de kaas voelt iets vochtig en door de paarse aderen die je onder de buitenkant zo de kaas in ziet lopen, is het wijnsap naar binnen gesijpeld. De kaas is zacht van smaak, met soms een licht zuurtje door de most. Als je hem laat smelten op je tong proef je de wijn. Door de combinatie van de geitenmelk met de koeienmelk heeft de kaas een frisse smaak en wordt ‘ie niet zwaar. Kortom; kan je Testun of Occelli al Barolo vinden bij jouw kaasboer? Dan heb je de ideale borrelkaas in huis. Neem een goede fles wijn mee en genieten maar! Helaas is de kaas bij mij al helemaal op…. 

Beppino al Barolo

Nieuwsgierig naar andere kazen die gerijpt zijn in druivenmost? Binnenkort meer over de Tomme de Savoie au Raisin. Kijk op de Kaas! pagina voor nog meer lekkere borrelkazen. 


Wijntip

Een Barolo natuurlijk! Barolo’s zijn meestal wel wat prijziger. Wil je liever wat minder geld uitgeven? Kies dan voor een wijn die niet de famous Barolo naam heeft, maar wel (deels) gemaakt is van de Nebbiolo druif. Of ga voor een andere rode wijn uit het Piemonte gebied, bijvoorbeeld met de Barbera druif zoals deze

Deel dit bericht met vrienden

Op zoek naar iets anders?