Romige fluffy uientaart

Romige uientaart
 
Onlangs viel er weer een klein kookboekje van de Postcodeloterij op de mat: koken met kanjers. Dit keer was de kanjer Janny van der Heijden. Haar recept voor romige uienquiche zonder korst leek mij wel wat! Het oorspronkelijke recept heb ik iets aangepast/lichter gemaakt door voor crème fraîche light te gaan, en iets met de verhoudingen te spelen.  Sowieso heeft deze romige fluffy uientaart geen korst, waardoor die koolhydraatarm is. 
 

Zacht zoete gesmoorde uien

Door het langzaam garen van de uien is deze hartige taart echt mega fluffy geworden en hebben de uien een licht zoete smaak. De hartige kaas is hier een mooie tegenhanger van.  En is het nou een quiche of een hartige taart? Ik weet het niet precies, maar in ieder geval kan je hier superveel kanten mee op. Eet een stuk bij de lunch met een frisse salade erbij of neem lekker een punt als tussendoortje. In dunne punten gesneden is dit ook een heerlijk hapje voor op de borrelplank. Super romig en lekker is deze romige fluffy uientaart in ieder geval!

Ingrediënten

Voor 4-6 personen

 • 1 kilo uien ongeveer 1 netje, in dunne halve ringen
 • 2 eetlepels boter + extra om in te vetten
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 2 gedroogde laurierblaadjes
 • 3 eieren
 • 125 ml crème fraîche light
 • 150 ml slagroom
 • 1 theelepel gedroogde tijm
 • 125 gram geraspte belegen Goudse kaas
 • Benodigdheden: dichte quichevorm, géén springvorm

Hoe maak je het?
 1. Snijd alle uien in halve dunne ringen.
 2. Smelt de boter en olijfolie in een ruime koekenpan of hapjespan en fruit de uien met de laurierblaadjes op laag vuur in ongeveer 15-20 minuten. Blijf erbij, want het is belangrijk dat de uien licht van kleur blijven en niet bruin en donker worden (dus niet gebakken, maar echt gesmoord).
 3. Verwijder na 15-20 minuten de laurierblaadjes en voeg wat zoet en peper toe aan de uien. Laat de uienringen even afkoelen op een bord. 
 4. Verwarm de oven voor op 200 graden en vet de dichte quichevorm licht in met boter. 
 5. Meng in een kom de eieren met de crème fraîche en de slagroom. Voeg gedroogde tijm en peper en zout naar smaak toe en voeg daarna de geraspte kaas toe. Roer tot slot de afgekoelde halve uienringen door het mengsel.
 6. Schep de vulling in de quichevorm en bak in ongeveer 30 minuten af. 
 7. Laat 5 minuten afkoelen en gebruik een taartschep om de punten op je bord te krijgen! Eet smakelijk!

Pin dit op Pinterest!


Wijntip

Onlangs heb ik een heerlijk volle en romige wijn gedronken uit de webshop van Wijn van Esther, de Franse Very Limoux Chardonnay. Aanrader bij deze romige quiche, de romige smaken versterken elkaar goed! De wijn vind je hier

Uien quiche

Deel dit bericht met vrienden

Op zoek naar iets anders?