Roodflora kaas Epoisses; het rode goud

Epoisses rood goud

Epoisses (spreek uit als: Eepwosse) de sterk ruikende roodflora kaas. Een van mijn favoriete kazen. Voor mij is het zeker rood goud. Voor vriendlief iets minder, want de hele koelkast en keuken riekt naar dit rode goud zodra ik de koelkast opendoe, haha. Vriendlief is dan ook niet blij als ik hiermee thuiskom. Zoals je helemaal onderaan kunt zien, zit de kaas vaak in een plastic of houten doosje. In plastic blijft de geur iets compacter en minder sterk. Niet zonder reden dus ūüėČ

Epoisses is een bijna vloeibare kaas met een uitgesproken, pittige smaak

Het is een Franse koemelkkaas vernoemd naar het plaatsje met deze naam, in de regio Bourgondi√ę. Epoisses is een van de 44 Franse kazen die het roodgele Europese AOC/AOP-keurmerk, dat sinds januari 2012 het AOC-label vervangt, mag voeren. Onder dit label valt onder andere ook de Franse brie, de Franse camembert en de Franse Sainte-Maure de Touraine geitenkaas. Epoisses wordt van zowel rauwe als gepasteuriseerde melk gemaakt. Er wordt jaarlijks maar liefst 100 ton van deze kaas geproduceerd! Dat is nogal wat.. Blijkbaar toch een kaas die erg in de smaak valt, ondanks zijn geur.

Hoe komt Epoisses aan zijn sterke geur?

Voor het wassen van de kazen wordt een mengsel van water en Marc de Bourgogne gebruikt, een alcoholische drank die op wijn lijkt. Hierdoor wordt het een waterig mengsel dat in de loop van de weken toeneemt in sterkte, zowel qua geur als qua smaak. Dus ja, als wij onszelf wassen met een lekkere douchegel, ruiken we ook naar roosjes. Niet alleen de geur van de kaas wordt sterker, ook de kleur wordt naarmate de kaas rijper wordt steeds donkerder. De kleur gaat van geel-oranje naar steeds roder tot uiteindelijk zelfs een steenrode kleur. Wanneer je de kaas proeft, proef je ook duidelijk verschil tussen de korst (sterker) en het midden (romig).

Zet je Epoisses op tafel dan loopt deze helemaal uit

Het is daardoor een leuk onderdeel van een kaasplank. Serveer een beetje van de kaas in een amuse lepel, zodat de kaas wel uit kan lopen, maar je gasten dit lekkers ook in één keer in hun mond kunnen doen. Epoisses doet het trouwens ook goed op een gekruid toastje. 

Kaasplankje 5 kazen


Wijntip

Hoe sterker de kaas, hoe aromatischer de wijn moet zijn. Drink hierbij een Pinot Gris of een Gewurztraminer. Ga je liever voor rood? Ga dan voor een rode, rijpe wijn zonder teveel tannines uit dezelfde streek (Frans, Bourgogne) of voor de vaak milde Spätburgunder.

 

Deel dit bericht met vrienden

Op zoek naar iets anders?