Sainte-Maure De Touraine (geitenkaas)

Geitenkaas Loire Sainte Maure de Touraine
 
 
Sainte-Maure de Touraine is één van de beroemdste geitenkazen uit de Loire in midden Frankrijk. De kaas heeft de vorm van een staaf en is ongeveer 16 cm lang. Best een groot stuk kaas dus! Deze geitenkaas wordt gemaakt van rauwe geitenmelk en heeft sinds 1990 een AOC-keurmerk, zoals veel van de kazen die je onder mijn pagina Kaas! vindt.
 
Geitenkaas met een rietje
Kenmerkend voor deze geitenkaas is dat er altijd een houten rietje of roggestrootje doorheen loopt. Dit rietje voorziet de kaas van stevigheid, helpt bij het afgieten van het vocht en zorgt ook nog eens voor extra zuurstof in de kern. Door de inwendige ventilatie kan ook de binnenkant goed rijpen en veel smaak krijgen. Ook heeft deze geitenkaas een as-laag. Die as-laag zorgt er dan weer voor dat de geitenkaas zo’n mooie rimpelige korst krijgt.
 
Hoe smaakt Sainte-Maure de Touraine?
Friszuur met een ziltige toon, zou ik de smaak van deze kaas willen noemen. De binnenkant van de kaas is spierwit en zacht van structuur. Het is echt wel de typische gerijpte geitenkaassmaak (waar ik dus heel erg van hou).
 
Leuk weetje
De Sainte-Maure dankt zijn naam aan het Moren volk, die geiten in de Loire streek introduceerden. Toen de Arabieren vertrokken uit deze streek lieten zij hun geiten en daarbij de geitenkaastradities achter. Deze tradities werden door de Franse boeren omarmd en zo is deze kaas uiteindelijk het meest geproduceerde geitenkaasje van Frankrijk geworden.

Wijntip

Bij het zuurtje van de geitenkaas past een lekkere Sauvignon Blanc goed. Kijk of je er een kunt vinden uit de Loire, bijvoorbeeld deze! Het frisse in de Sauvignon onderstreept de frisheid van de geitenkaas en geeft het net dat beetje extra smaak.

Bij geitenkaas is Chardonnay overigens ook een fijne optie.

Deel dit bericht met vrienden

Op zoek naar iets anders?