Spaanse estofado met tomaat en chorizo

Spaanse estofado met tomaat en chorizo
 
Spaanse estofado met tomaat en chorizo: een heerlijk Spaans stoofpotje. Estofado betekent namelijk ‘stoofpot’ in het Spaans. De stoof is verder goed gevuld met rundvlees, geroosterde paprika (van de bbq) en courgette, wat ongeveer 4 uur heeft staan sudderen. Hierdoor krijg je een ontzettend lekker en mals stoofpotje! Plus ik dronk er een heerlijke Spaanse wijn bij. 
 
Estofado is een traditionele Spaanse rundvlees stoofschotel
In ieder geval zit er rundvlees en rode wijn in. Nou dat kan haast al niet misgaan. Aan het oorspronkelijke recept heb ik zelf tomaat, paprika, courgette en aubergine toegevoegd plus een aantal specerijen en chorizo. De groenten zijn groenten die je veel in Spanje tegenkomt. De zoete rode puntpaprika’s heeft vriendlief eerst op de barbecue gegrild. Oh zo lekker is dat! Maar voor het gemak kan je hier natuurlijk ook gaan voor kant-en-klare gegrilde rode paprika’s in pot. Om toch wat groenten binnen te krijgen heb ik dus ook courgette en aubergine aan de stoof toegevoegd. Snijd de groenten lekker grof, zodat ze ook lang mee kunnen stoven. Wat het afmaakt is de kruidige combinatie van gerookt paprikapoeder, rundvleesbouillon en chorizo. Jammie!
 
Spaanse estofado met bijpassende Spaanse wijn
Van Tinc.set, die wijnen van kleine Catalaanse wijnboeren verkopen in Nederland, kreeg ik laatst een Spaanse fles Terrotxa thuisgestuurd. Leuk, ik ben daarmee de eerste in Nederland die hem geproefd heeft, hoe gaaf is dat?! Het is een Spaanse wijn genaamd Terrotxa (spreek uit als: Terrotsja) wat staat voor de ruige grond waar de druiven op groeien en waar als een roosje deze wijn uit ontstaat. Het leek me daarom leuk om daar een Spaans gerecht bij te maken. De wijn is gemaakt van de druiven Garnacha (deze wordt veel geplant in Spanje), Garnacha Peluda en Cabernet Sauvignon. Voor mij op de Cabernet Sauvignon na redelijk onbekende druiven. Het leuke van de Garnacha Peluda is dat het een mutatie is van de Garnacha waarbij in het voorjaar een soort haartjes op de druivenbladeren komen. Eigenlijk is het dus een ‘harige’ druivenplant. 
 
Wijn uit het wijngebied Priorat
Uit Porrera, een klein dorpje dat ligt in hartje Catalonië. ongeveer ter hoogte van Barcelona. En volgens mijn wijn-spijsbijbel moet je een keer wijn uit Priorat gedronken hebben. Komt dat even mooi uit! Deze wijn is gemaakt door wijnhuis Celler Castellet en heeft een mooie diepe robijnrode kleur. Ik ruik wat fruit, maar ook cassis. Het is een stevige ronde wijn met een lichte zuurgraad. De afdronk is lekker kruidig. Ideaal bij gerechten zoals deze Spaanse estofado met tomaat en chorizo. Het zuurtje in de wijn past goed bij het zure van de tomatensaus, want tomaat is een van de zuurste groenten (of is het nou fruit?). Daarnaast past het sappige en wulpse van de wijn dan weer heel goed bij het rundvlees. Fijne wijn-spijscombo!

Ingrediënten voor 6 personen
  • 1 kg runder riblappen
  • 2 el bloem
  • 200 gram chorizo
  • 2 uien
  • 5 teentjes knoflook
  • 300 ml runderbouillon van een half blokje
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 400 gram tomaten op blik 1 blik
  • 3 zoete puntpaprika’s zelf geroosterd of uit pot
  • 1 courgette
  • 1 aubergine
  • 3 kruidnagels
  • 1 kaneelstokje
  • 1,5 tl gedroogde tijm
  • 2 laurierbladeren
  • Een paar draadjes saffraan ongeveer een halve theelepel
  • 1-2 tl gerookt paprikapoeder ik gebruik die van La Chinata
  • 250 ml Spaanse rode wijn
  • Olijfolie
  • Zout en peper
  • + Extra benodigdheden: grote stoofpan, grote koekenpan, scherp mes, eventueel een stoofplaatje. 

Hoe maak je deze Spaanse estofado met tomaat en chorizo?

Bereidingstijd: 30 minuten + ongeveer 3,5 tot 4 uur stooftijd

  1. Gebruik je paprika’s uit pot? Lekker makkelijk, begin dan met stap 2. Gebruik je verse paprika’s? Grill die dan eerst op de barbecue tot de buitenkant helemaal zwart is en de paprika zacht. Bewaar ze een kwartiertje in een plastic zakje, verwijder het vel (dat gaat dan makkelijker) en snijd de paprika’s in reepjes. Deze stap kan je tot 2 dagen van tevoren al doen. 
  2. Snijd het rundvlees in grote stukken en bestrooi die met de bloem en wat zout en peper.
  3. Snijd de uien en de knoflook fijn en snijd ook de chorizo in grove stukken (halve rondjes). 
  4. Breng in een grote stoofpan de rundvleesbouillon met de tomatenpuree, het kaneelstokje, laurierblaadjes, tijm, kruidnagels en saffraan aan de kook. Je kan de saffraan eerst eventueel al mooi geel roeren in bakje met een eetlepel heet water. 
  5. Bak in een grote koekenpan op hoog vuur het rundvlees goudbruin en krokant in wat olijfolie. Doe dit in porties. Doe tussendoor de porties die klaar zijn alvast bij de bouillon in de stoofpan. 
  6. Als je toe bent aan de laatste portie gebakken rundvlees blus je die af met de rode wijn. Schenk dit in zijn geheel bij de pan met bouillon. Zo gaan je aanbaksels van het vlees ook mee, die zorgen weer voor extra smaak. 
  7. Doe het deksel op de pan en laat alvast even sudderen.
  8. Maak de koekenpan schoon (of pak een ander) en voeg weer wat olie toe. Bak hierin de uien, knoflook en chorizo op middelhoog vuur totdat de chorizo krokant is en de ui zacht en glazig. Je kan hier eventueel wat extra gerookt paprikapoeder aan toevoegen en even meebakken voor extra smaak. Daarna doe je het chorizo-ui mengsel bij het vlees in de stoofpan. 
  9. Voeg ook het blik tomaten toe, roer even om en laat op laag vuur sudderen met het deksel op de pan. Laat dit een uurtje zo sudderen, eventueel op een stoofplaatje.
  10. Snijd de courgette en aubergine in grove stukken. Voeg die na ongeveer een uur toe aan de stoofpan met het vlees, samen met de reepjes geroosterde paprika. Voeg ook het gerookte paprikapoeder toe. Roer even om en laat nu verder sudderen met het deksel van de pan. Op laag vuur nog zo’n 2,5 á 3 uur. 
  11. Word het te droog? Voeg dan eventueel wat extra bouillon toe of doe het deksel weer even op de pan. Roer af en toe alles even om, maar laat de pan nu vooral zelf zijn werk doen. Je kan de pan ook op een lage stand in de oven zetten, als je stoofpan daar geschikt voor is. 
  12. Na 3,5 tot 4 uur is je vlees lekker mals en het de bouillon wat ingedikt en klaar is je lekkere pannetje estofado. 
  13. Serveer met Spaanse aardappels (patatas bravas), gewone aardappels of gele rijst met kerrie en knoflook. Of met een stuk stokbrood. Het kan allemaal!

Heb je dit recept gemaakt? Laat het me vooral weten en tag me op Instagram of Facebook. Of stuur me een berichtje. Vind ik leuk! 


Wijntip

De sappige Spaanse Terrotxa van Celler Castelet natuurlijk! Deze rode wijn gemaakt van de druiven Garnacha Peluda, Garnacha en Cabernet Sauvignon is te koop via Tinc.set. Lees de uitgebreide wijn-spijstip in combinatie met de Spaanse estofado hierboven!

Spaanse estofado met Spaanse wijn

Deel dit bericht met vrienden

Op zoek naar iets anders?