Stamppot postelein met graskaas

Stamppot postelein met graskaas

Stamppot postelein met graskaas, een meer lente of zomers recept bestaat er niet. Koken met twee producten die er maar kort in het seizoen zijn, betekent dat je dit heerlijke stamppotje nu moet gaan maken!

Bladgroente postelein

Postelein is een bladgroente. Hier in Nederland niet bij iedereen bekend,  maar ik vind het in ieder geval een heerlijke groente! Het is een knapperige groente en de smaak is lekker fris, een beetje pittig en licht zurig. Postelein is een typische seizoensgroente. Van mei tot ongeveer augustus kan je het vinden. Je kunt het alleen niet overal vinden, het aanbod is vrij schaars. De meeste kans maak je bij de groenteboer, bij biologische winkels en vooral op de markt. Soms heb je geluk in de supermarkt.
 

Stamppot postelein met graskaas

Ik maakte er een stamppotje van met verse aardappelen van de markt, wat knoflook uit de Beemster en blokjes jonge graskaas. Want die is ook de aankomende maanden te koop! Graskaas is ook typisch zo’n heerlijk seizoensproduct. Het is kaas gemaakt van de melk van koeien die na de winterperiode weer in een groen weiland grazen. Ze eten dan lekker veel vers gras, wat zorgt voor een heerlijk romige en volle kaas.
Officieel is de echte graskaas vier weken beschikbaar, daarna is het niet meer het eerste gras na de winter. Maar Beemster graskaas is wel van eind mei tot eind september te koop bij de kaasboer en in sommige supermarkten. Aanrader, zeker als je van jonge volle kaas houdt.
 

Steeltjes van de postelein

Ik kon op de markt geen jonge postelein vinden. Je ziet op de foto dat de steeltjes dus al iets langer waren. Naarmate de zomer vordert worden de steeltjes taaier en kan je ze er beter afsnijden. Dat was hier niet nodig. Het was dan wel geen jonge postelein met korte steeltjes (in de supermarkt vind je het vaak wel mooi afgesneden), de smaak was uitstekend! Ik heb dus gewoon -deels uit luiheid- de lange stelen laten zitten en opgegeten. Vind je ze toch te lang? Snijd de postelein dan klein of knip met een schaar de lange stelen door als je de stamppot maakt.
 


Ingrediënten voor 2-3 personen

 • 450 gram postelein
 • 500 gram licht kruimige aardappels ik had Frieslanders
 • 200 gram graskaas
 • 60 ml slagroom
 • 1 tl gehakte (Beemster)knoflook uit een potje
 • Klontje roomboter + extra om de knoflook in te bakken
 • Snuf nootmuskaat
 • Peper en zout
 • + Extra benodigdheden: hoge pan, steelpan, koekenpan, pureestamper, maatbeker


Hoe maak je deze stamppot postelein met graskaas?

Bereidingstijd: 35-40 minuten

 1. Was de postelein -niet te lang van tevoren, dan wordt het lelijk- en laat goed uitlekken.
 2. Kook de aardappelen in een laag gezouten water in ongeveer 20-25 min. gaar. Giet af en stamp fijn met de pureestamper. Laat niet droogstomen en zet op laag vuur en doe er gelijk alle postelein bij met het beetje vocht dat er nog aanzit na het wassen. Zet de deksel even terug op de pan, een paar minuten, en laat de postelein wat slinken. Stamp dit vervolgens door.
 3. Bak in een klontje roomboter de (Beemster)knoflook even aan in een koekenpan op zacht vuur. Laat ongeveer 5 minuten sudderen en let op dat de knoflook niet verkleurt.
 4. Verwarm de slagroom in een steelpannetje op laag vuur. Giet als het warm is bij de stamppot postelein en stamp weer alles goed door voor zo’n 5 á 10 minuten. Voeg ook de gebakken knoflook toe, het klontje roomboter en de snuf nootmuskaat en peper en zout naar smaak. Blijf stampen en omroeren. Hoe langer de stelen zijn hoe langer het kan duren voordat de postelein zacht is.
 5. Uiteindelijk wordt het een romige massa en merk je dat de postelein zachter wordt. Dan kan de graskaas erbij. Snijd de graskaas in kleine blokjes en voeg dit toe.
 6. Roer alles nog even om. Sommige blokjes kaas zullen smelten en andere zullen meer blokjes blijven. Dien op, proef en geniet!

Gek op stamppot? Probeer dan ook eens deze Hollandse andijviestamppot met Indische balletjes. Lekker Nederlands met een Indische touch.


Wijntip

Hier kan zeker wel een wat vollere wijn bij. Ga voor een witte wijn uit de Bourgogne, vol en toch fris en goed in zijn zuren. Dat past dan zowel bij de postelein als bij de romige graskaas. Bijvoorbeeld deze Cave de Lugny Saint Veran. Een topper van een wijn!

Deel dit bericht met vrienden

Op zoek naar iets anders?