Sweet dreams are made of…. Brie

Feestelijke brietaart met walnoot en vijg

Who am I to diss a Brie?

Horen jullie ook gelijk het deuntje van het liedje van Eurythmics erbij? Haha, nee? Ik wel hoor 😉 Terug naar de brie. Brie is misschien wel de bekendste zachte witflora kaas die er is. Wie kent het aloude en bekende toastje met brie niet? Op bijna elke verjaardag wordt het wel gereserveerd. Het is dan ook één van mijn lievelingskazen, want je kan er ontzettend veel mee. Maar gewoon puur, op een krokant toastje, vind ik brie net zo lekker. Zie daarom hieronder een leuk recept voor brietaart met verse vijgen!

Brie: de bekende Franse witschimmelkaas

Brie komt van oorsprong uit, en is vernoemd naar de historische regio Brie in Frankrijk. Oorspronkelijk werden er de Brie de Meaux en de Brie de Melun gemaakt. Dit zijn de enige twee brie-soorten die ook een AOC keurmerk hebben, een appellation d’origine controlée, wat inhoudt dat er strenge regels zijn welke melk, uit welk gebied gebruikt mag worden voor de kaas. Maar daarnaast ook hoe de kaas geproduceerd moet worden en hoe en hoelang de kaas moet rijpen. Meerdere kazen die je kunt vinden onder Kaas! hebben dit keurmerk. Maar, de brie die je bij de Albert Heijn kunt vinden heeft daar niets meer mee te maken. Inmiddels zijn er dus vele brie imitaties, die overigens net zo lekker zijn.

Vooral tijdens de borrel is brie een allemansvriend

Daarom nu een heel simpel en makkelijk borrelgerecht met brie: brietaart met verse vijgen, walnoot en honing. Deze taart staat erg leuk op tafel, bijvoorbeeld met Pasen, Kerst of Oudjaarsavond. Een goed glas Chardonnay erbij en jouw borrel is begonnen! Hier komt de taart in ieder geval op tafel op komende 31 december 2019, om dit decennium lekker af te sluiten! Want sweet dreams voor 2020 zijn tenslotte made of brie 😉


Ingrediënten
  • 1 ronde brie (vaak te vinden bij de kaasboer of grotere supermarkten rond Kerst en Pasen)
  • Verse vijgen stuk of 4
  • Walnoten
  • Honing

Bijvoorbeeld ook lekker met gekarameliseerde peer of verse druiven. 


Hoe maak je het?

Heel simpel:

  1. Beleg de brie met de in vieren gesneden vijgen.
  2. Leg daaromheen de walnoten en knijp daar wat honing over uit.
  3. Tip: het lekkerst is het als de brie al een beetje op kamertemperatuur is, dus haal de brie een halfuur voor opdienen uit de koelkast.

Eigenlijk kan je alles wat je lekker vindt passen bij zachte romige kaas hierop doen. Denk bijvoorbeeld ook aan de brie overlangs doormidden snijden en ertussen vijgenjam doen. Je kan hier eindeloos mee variëren! Of maak je dan liever deze bladerdeeghapjes met brie, bacon en vijgenconfiture?


Wijntip

Een niet te vette, maar romige Chardonnay. Dit versterkt de smaak van de brie. Serveer je de brie op oudejaarsavond? Dan kan je natuurlijk ook voor bubbels gaan! Bijvoorbeeld deze Clos La Pineda Brut Nature Reserva Cava. Die drink ik toevallig zelf ook op oudejaarsavond!

Ronde brie met vijgen honing en walnoot

Deel dit bericht met vrienden

Op zoek naar iets anders?