Tomme de Savoie met rozijnen

Tomme de Savoie met rozijnen
 
Tomme de Savoie met rozijnen, je ziet het al op de afbeelding, op deze kaas zitten kleine rozijntjes. Een ontzettend smaakvol kaasje dat in combinatie met de druivenmost een pikante toets krijgt. De Tomme de Savoie met rozijnen is weer een topper voor op je kaasplank!
 
Waarom heet de kaas Tomme?
Nou, hij is dus niet vernoemd naar ene Tommy. Tomme is eigenlijk een verzamelnaam voor kleine kazen in het algemeen. Het zijn bijna altijd kazen die gemaakt worden op kleine Franse boerderijen/kaasmakerijen. De naam kan komen van het Latijnse ‘tomus’, dat plak, brok of stuk betekent. Savoie is een gebied in Frankrijk, vlakbij de Franse Alpen, waar deze Tommes vaak vandaan komen. 
 
Maar waarom dan Tomme met rozijnen?
Rozijnen zijn gedroogde druiven. Als kind snoepte ik ze als tussendoortje in van die kleine vierkante pakjes. De Franse boeren/kaasmakers maakten niet alleen kaas. Vaak hadden ze ook wijngaarden en verbouwden ze verschillende druiven. Een slimme boer of boerin bedacht vroeger dat de uitgeperste druiven van de wijngaard gebruikt konden worden om hun Tomme de Savoie in te rijpen (affineren op zijn chique gezegd). Een Tomme kaasje van ongeveer een maand oud wordt in een gesloten vat met druivenmost of pulp gelegd. Door de gisting ontstaat er warmte. Hierdoor krimpt de kaas een beetje en neemt het de smaak van de most volledig op. De Tomme kaas baddert zo’n 2 tot 3 weken in het restant van de uitgeperste vochtige druiven en ligt in het restant van de druiven die voor de wijn zijn gebruikt. Het speciale aan deze kaas is dan ook dat ‘ie pas na het oogsten en persen van de druiven gemaakt en verkocht kan worden. Dit is meestal pas in september. Je vindt deze kaas dan ook niet overal het hele jaar door.
 
Een andere lekkere kaas die gerijpt is in de most van druiven voor de welbekende Barolo wijn is de Occelli al Barolo uit Italië, ook zo’n lekkere kaas.
 
Waar smaakt Tomme de Savoie naar?

Een Tomme au Savoie de raisin is een rauwmelkse kaas en heeft een licht pikante, uitgesproken smaak. Een beetje zoals belegen kaas pikant kan zijn. Toch heeft ie ook weer iets fris en fruitigs en zelfs een heel klein zoetje. Een hele complexe kaas dus, die heel goed smaakt bij een lichte rode wijn. En die korst? Die kan je helaas niet eten. De druivenmost is best wel hard en er kunnen ook nog kleine pitjes in zitten.

Tomme de Savoie ging mee naar de foodieborrel.. 

Het is inmiddels alweer een tijdje geleden dat ik deze kaas in huis haalde. Ik kocht hem namelijk bij mijn lokale kaasboer om vervolgens mee te nemen naar de foodie nieuwjaarsborrel van Manon van Toost aan Tafel. In februari! Toen vond de borrel namelijk al plaats. Shame on me dat ik dit niet eerder heb uitgewerkt! Nouja, beter laat dan nooit zullen we maar zeggen 😉

Tomme de Savoie met rozijnen

Wil je nog meer kazen ontdekken? Kijk dan eens op de Kaas! pagina en laat me in een reactie weten wat je ervan vindt. Vind ik leuk 🙂


Wijntip

Ga voor een Franse rode wijn uit dezelfde streek die niet te zwaar is. Denk bijvoorbeeld aan een Pinot Noir, zoals deze lichte en fruitige van Pierre Baptiste uit de Pays d’Oc in Frankrijk. 

Deel dit bericht met vrienden

Op zoek naar iets anders?