Seizoenskaas Vacherin Mont d’Or

Vacherin mont dor seizoenskaas
Scroll naar beneden voor een recept van bloemkool met gegratineerde mont d’Or!

Vacherin Mont d’Or is een seizoenskaas

De kaas, die alleen van koemelk wordt gemaakt, wordt namelijk alleen geproduceerd van 15 augustus tot ongeveer half maart. Dit betekent dat je de kaas dus ook alleen kan kopen van september/oktober tot begin april. Snel nog even naar de kaasboer dus! Het seizoensgebonden karakter van de kaas stamt nog uit vroegere tijden en is vooral uit praktische overwegingen zo gekomen. Nadat de koeien van de hoger gelegen alpenweiden terug moesten naar de stal, omdat de eerste sneeuw begon te vallen, liep de melkproductie heel hard terug. Zo hard dat de grote kazen, zoals Gruyère of Emmentaler niet meer gemaakt konden worden. Daardoor gingen de boeren kleinere kazen maken, zoals deze Vacherin of bijvoorbeeld een lokale roomkaas. Kleiner, maar dus minstens zo lekker!

De Mont D’or kazen rijpen individueel in dennen- of sparrenhouten bakjes

Hierdoor krijgen ze een heel eigen, beetje harsige geur en smaak. Ik vind dit persoonlijk echt super lekker! De kaas wordt van de volle rauwe melk gemaakt van koeien van het Montbéliard-ras. Daardoor is de kaas super smeuïg. Na langere rijping wordt de kaas zelfs geheel vloeibaar. Volledig gerijpte kazen worden dan ook niet meer gesneden, maar wordt met een lepeltje uit de vorm gehaald en op warme halve aardappelen gegeten. In Zwitserland dan. Hier kennen we de kaas ook in kant-en-klare stukken, verpakt in plastic folie, te vinden bij de kaasboer. De Vacherin Mont d’Or wordt in de volksmond ook wel simpelweg Mont d’Or genoemd.

Mont d’Or wordt trouwens zowel in Frankrijk, als in Zwitserland gemaakt, in het Jura gebied. In beide landen heeft de kaas het welbekende AOC-keurmerk.

Vacherin mont dor kaas
Stukken Vacherin Mont D’or van de kaasboer

Geurige Mont D’or uit de oven

Hier kennen echte kaasliefhebbers de kaas natuurlijk allang, omdat we hem in de oven zetten en als een soort kaasfondue  kunnen eten door er groenten en brood in te dippen. Overheerlijk is dat! Maar je kan nog veel meer met deze kaas. Wat dacht je bijvoorbeeld van bloemkool met gegratineerde Vacherin uit de oven? Zie hieronder het recept!


Ingrediënten

Voor 2 personen

  • 1 bloemkool
  • 1 punt Vacherin Mont d’Or
  • olijfolie
  • nootmuskaat
  • 2 kleine ovenschalen

Hoe maak je het?
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Snijd de bloemkool in roosjes en kook even voor, ongeveer 5-8 minuten kooktijd.
  3. Giet de bloemkool af en laat even uitlekken in het vergiet.
  4. Vet de ovenschaaltjes in met wat olijfolie, doe de bloemkoolroosjes erin en beleg met in plakken gesneden Vacherin Mont d’Or. Let op: haal de kaas pas 5 minuten van tevoren uit de koelkast, anders is deze te zacht om te snijden.
  5.  Bak de bloemkool in ongeveer 20 minuten af en klaar is je gegratineerde bloemkool!

Wees gewaarschuwd, want er komen overheerlijke (sterke!) kaasgeuren uit de oven. Geuren waar vriendlief niet zo van houdt 😉 Gegratineerde bloemkool vachen mont dor

Zin in nog meer oven kaas? Kijk dan onder Kaas! naar bijvoorbeeld L’Edel de Cleron. 


Wijntip

Een fruitige witte wijn, met een bubbel. Bijvoorbeeld een Sekt uit Zwitserland. Dit is een mooie tegenhanger van de lichte harssmaak- en geur. Verder doen Zwitserse of Franse wijnen uit dezelfde regio als waar de kaas vandaan komt het ook alijd goed!

Deel dit bericht met vrienden

Op zoek naar iets anders?