Vol-au-vents met champagne en gamba’s is eigenlijk een heel chique woord voor bladerdeegpasteitjes met gamba ragout. Echt een voorgerechtje voor erbij op de blog! De vol-au-vents staan hartstikke leuk op tafel en champagne en gamba’s in combinatie, dat is sowieso een feest. Het klinkt dan allemaal wel heel chique, maar is makkelijk te maken!
Zelf vol-au-vents maken
Lijkt heel moeilijk, is het niet. Al heb ik wel even het filmpje van collega foodie Sandra van Leuke Recepten erbij gepakt (zie hieronder bij de bereiding). Heel handig om te zien welke stappen je moet doen. Daarna is het zo gepiept! Vind je zelf bladerdeegpasteitjes maken alsnog teveel gedoe? Dan kan je natuurlijk ook kant-en-klare pasteibakjes kopen en alleen de vulling met gamba’s en champagne maken!
Waarom zo’n moeilijk woord voor bladerdeegpasteitjes?
In België en Frankrijk noemen ze het zo, maar waar komt het vandaan? Hoogstwaarschijnlijk is het iets Frans, van vroeger, uit de Franse tijd. Il vole au vent betekent ‘hij vliegt in de lucht’. Een van de verklaringen is daarom dat het gebakje zo licht is dat het met de wind zou wegwaaien. Maar er is nog een verklaring. De uitvinder van vol-au-vents zou de beroemde Franse kok Marie-Antoine Carême zijn. Hij zou per ongeluk bladerdeeg hebben gebruikt in plaats van kruimel- en korstdeeg voor een gebakje. Dat rijst verschillend en was dus een vergissing. Toen Marie-Antoine zag dat uit het platte deeg een hoog en torenhoog gebakje was ontstaan, zou hij Il vole au vent hebben geroepen. Andere landen hebben dit overgenomen en zodoende worden deze pasteibakjes dus heel chique vol-au-vents genoemd. Zo weet je ook wat je krijgt als je dit in een Frans restaurant besteld. Dit weetje heb je alvast binnen voor een triviantje 😉
Feestelijke vol-au-vents met champagne
Hoe leuk is het om champagne te verwerken in een gerecht?! Maakt het wel extra feestelijk toch. Ik ben gegaan voor een klein flesje champagne van Codorníu. Ben je niet zo’n champagne drinker? Dan hoef je dus niet gelijk een hele fles aan te schaffen, als je zo’n 0.375 ml flesje neemt. Maar heb je een andere champagne in huis kan dat natuurlijk ook prima! De inspiratie voor deze kerstige vol-au-vents met champagne en gamba’s komt trouwens uit de kerst editie van Foodies magazine. Je kan ze als voorgerecht serveren, maar uiteraard doen ze het ook leuk bij de brunch.
Ingrediënten voor 4 personen als voorgerecht
- 1 rol koelvers bladerdeeg rechthoek, niet die ronde vorm
- 150 ml champagne
- 150 ml slagroom
- 1-2 el bloem
- 250 gram voorgekookte cocktail gamba’s
- 1 ei
- 1 citroen
- Half bosje dille ongeveer 8 gram
- Zout en peper
- Eventueel: sesamzaad
- + Extra benodigdheden: bakplaat, ronde uitsteekvormen van 12 cm en 8 cm, bakpapier, steelpan, garde, spatel, kwastje
Hoe maak je het?
Bereidingstijd: 40 minuten + 20 minuten oventijd
De vol-au-vents oftewel bladerdeegpasteitjes
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de bakplaat klaar, bedek met bakpapier en leg de bladerdeeg er uitgerold op.
- Steek met de grote uitsteekvorm 8 cirkels uit het deeg, doe dit zo dicht mogelijk naast elkaar. Leg de cirkels op de bakplaat. Snijd met de kleine uitsteekvorm kleinere cirkels uit de overige cirkels, zodat er ringen ontstaan. Is dit een beetje onduidelijk? Check het filmpje op Leuke Recepten over hoe je zelf bladerdeegpasteitjes maakt.
- Bestrijk de grote cirkels op de bakplaat met wat van het losgeklopt ei. Leg de ringen erbovenop en bestrijk iedere keer dun met ei, voordat je er een volgende ring oplegt (zie filmpje). Prik met een vork gaatjes in het midden. Leg de kleinere cirkels ernaast op de bakplaat en bestrijk ook met ei en bestrooi eventueel met sesamzaad. Dit worden de dekseltjes.
- Laat even staan en bestrijk voordat de bakjes de oven ingaan alles en rondom nog een keer met ei. Bak in ongeveer 20 minuten af in de oven, tot het bladerdeeg mooi gerezen en goudbruin is. Neem uit de oven en laat afkoelen.
De ragout vulling
- Rasp de schil van 1 citroen en pers een halve citroen uit. Je hebt 1-2 eetlepels citroensap nodig van een halve citroen.
- Snijd de dille fijn, verwijder de harde takjes.
- Breng in een steelpan de champagne aan de kook en laat tot de helft inkoken. Voeg de slagroom toe en breng op smaak met zout en peper. Je kan het verder laten inkoken tot een stevige saus, maar dat duurt behoorlijk lang. Om het te versnellen zet je het vuur wat lager en roer je er met een garde 1 eetlepel bloem doorheen. Zorg dat je geen klontjes hebt en roer tot een gladde saus. Is het nog steeds te dun? Dan voeg je nog een halve of hele eetlepel toe. Doe dit een beetje op gevoel, totdat er een meer gebonden saus ontstaat. Voeg de gamba’s, citroenrasp, citroensap en dille toe. Roer goed om en laat het even warm worden. Door deze ingrediënten toe te voegen wordt het geheel ook al meer gebonden, dus voeg niet gelijk teveel bloem toe.
- Verdeel de champagne gamba ragout over de bladerdeegpasteitjes, dek af met het dekseltje en serveer direct.
Wijntip
Een frisse Sauvignon! De verdamping van de champagne in combinatie met de dille heeft iets zurigs, de ragout iets romigs en dan heb je nog de vlezige gamba’s. Een Italiaanse Sauvignon Blanc met een fris zuurtje en een opwekkende, volle smaak, zoals deze Lavis Sauvignon Blanc uit Trentino, haalt de smaken van dit voorgerecht goed op.