Wat te doen in Zuid-Limburg?

Wijngaard Sint Martinus uitzicht
Wijngaard met uitzicht Sint Martinus (Zoom in om afbeeldingen te bekijken)
 
Wat te doen in Zuid-Limburg? Vanwege corona werd het dit jaar geen road trip door de wijngaarden van Andalusië, maar fietsen door de heuvels van het Toscane in Nederland: Zuid-Limburg. En wat ben ik verrast, wat is Nederland toch eigenlijk mooi! De week ervoor werd ik al positief verrast op mijn eerste keer Texel. Maar Zuid-Limburg is helemaal -net als Toscane- geschikt voor de echte Bourgondiërs. De glooiende heuvels staan vol wijngaarden, je kan er lekker eten (veel lokale producten) en er is vanalles te zien. Dus wat te doen in Zuid-Limburg? Ik geef je eet-, wijn-, en doe-tips!
 
Slapen bij Dalauro in Eys

Ik trap maar gelijk af met de leuke en knusse B&B waar we verbleven: Dalauro. Deze gezellige B&B ligt in het kleine dorpje Eys. Dalauro wordt gerund door Laura en Rob. In het Italiaans betekent ‘da’ ‘bij, dus letterlijk betekent de naam: bij Lau(ra) en Ro(b). Ik kwam terecht bij deze leuke B&B via Instagram, geinfluenst door een andere blogger. En wat een geluk, er was in de laatste week van september nog plek! Als je een midweekje boekt van 4 nachtjes, krijg je 1 nacht gratis. Leuke aanbieding! De kamers zijn knus (wij hadden de meest basic kamer: comodo) en die is van alle gemakken voorzien, zelfs met een bad.

Iedere ochtend krijg je een door Rob gebakken of gekookt eitje

Daarbij komen allerlei lokale vleeswaren, kazen, brood, zuivel en fruit. Daar ligt dus ook wel eens iets geks bij, zoals zure zult oftewel hoofdkaas. Vleeswaren met vet van het hoofd, oren en nek van het varken. Dit is echt Limburgs en misschien niet ieders ding, maar wel leuk om zulke aparte dingen voorgeschoteld te krijgen. Ik proef dat soort dingen met liefde en vind dat het er ook bij hoort als je een streek bezoekt, proeven wat men lokaal zoal eet. Verder is er ook ‘gewoon’ beleg, zoals runderrookvlees en gedroogde ham van het lokale Kuusj varken en heerlijke kazen. Ook staat er allerlei zoets lekkers op tafel, zoals jam, honing en chocoladepasta, allemaal van lokale ondernemers uit de omgeving van Limburg. Voor iedere foodie wat wils dus! 

Wat te doen in Zuid-Limburg fietsen
Fietsen door het Toscane van Nederland
Bij de reservering boekte ik een borrelplankje met ‘Lekkers oet Limburg’

Dit is een optioneel arrangement, een van de arrangementen die je bij je reservering meteen kan bijboeken. Het borrelplankje heb ik aangevraagd voor na de incheck op maandagmiddag. Erg lekker na de 3 uur durende autorit! We probeerden er gelijk een Nederlandse wijn bij van een wijngaard die ik nog niet kende: Fromberg. Op het plankje lagen allerlei lokale lekkernijen, waaronder bloedworst van het Limburgse Livar varken. Limburgse bloedworst wordt dus niet van rund gemaakt, waardoor de smaak en textuur wat zachter en minder heftig zijn, smeuïger ook. Ik at varkensbloedworst voor het eerst en vond 1 plakje hartstikke lekker! (zoom in op foto)

Wat te doen in de omgeving van Eys

Eys is een heel klein dorpje middenin het glooiende heuvelland van Zuid-Limburg. Zeker eind september, wanneer de herfstkleuren al een beetje beginnen te komen, zie je hier de meest prachtige natuurtaferelen in Indian summer kleuren. Eys ligt op de Eyserheide, bovenop een heuvel. Het ligt op ongeveer 35 minuten fietsafstand van allerlei bezienswaardigheden. Valkenburg is ongeveer 30 minuten fietsen, Gulpen (bekend van het Gulpenaar bier) en de meeste wijngaarden zijn ook rond de 30 minuten fietsen. Ook de dierentuin Gaia Zoo (aanrader!) die we bezochten ligt op ongeveer 35 minuten fietsen. Het drielandenpunt is ongeveer 1 uur fietsen vanaf Dalauro. De stad Maastricht zit op zo’n 1,5 uur fietsen, een halfuurtje met de auto.

Omgeving Eys wat te doen in Zuid-Limburg
Heuvels omgeving Eys
Aanrader: huur een fiets

Omdat er zoveel heuvels zijn leek het ons wel verstandig om in plaats van een gewone fiets een e-bike te huren. Er zijn hier heel veel wielrenners die een soort Tour du Hollande doen, dus ook voor de sportievelingen is het hier een paradijs. Een gewone fiets ging mij daarom een beetje te ver 😛 Wat gemak is wel fijn en zelfs de e-bikes hadden af en toe moeite met de heuvels opkomen. Uiteraard kan je ook alles per auto doen, maar aangezien wij het wel lekker vinden om allebei een wijntje te kunnen drinken op vakantie kom je toch vaak uit bij de fiets. Een e-bike moet je trouwens wel van tevoren reserveren!

Voor een pittige hike zit je hier ook goed

Het landschap is prachtig en je kan je hier een ongeluk wandelen door weilanden met koeien, schapen en natuurgroen. Wij vergisten ons een klein beetje in door het donker teruglopen naar de B&B. De eerste avond wandelden we naar het centrum van het dorpje Eys om te gaan eten Bie de Tantes. Ze hebben in Zuid-Limburg niet echt van verlichting langs de weg gehoord en ook Google Maps raakt er nog wel eens van slag. De terugweg in het donker, ook al was dat maar 1,5 kilometer, was dan ook behoorlijk spannend. Google stuurde ons dwars door een weiland tussen de koeien door (wat ik opeens heel eng vond, want ja sommige koeien hebben horens). Die koeien waren ook nogal verbaasd door onze aanwezigheid in het donker, dus zaten te loeien en te blazen. Wij zijn toen maar snel onder prikkeldraad door gedoken, met alleen de zaklamp van onze telefoons als verlichting.Na een flinke wandeling de heuvel op, tussen de maisvelden en bosjes door, kwamen daar uiteindelijk weer wat licht en bewoonde huizen tevoorschijn. Wees dus goed voorbereid als je in het donker gaat wandelen. Van onze field trip zijn dan ook geen foto’s, want: pikkedonker en stiekem ook wel een beetje eng 😛

Wat te doen in Zuid-Limburg wijngaard Sint Martinus
Wijnranken Sint Martinus
Nederlandse wijnen bij Sint Martinus en Domein Holset
Wat is er nog meer te doen in Zuid-Limburg? Wijn proeven natuurlijk! Nederlandse wijn heeft het imago van zuur en duur, maar niets is minder waar. Tegenwoordig kunnen de Nederlandse wijnen zich prima meten met wijnen uit bekende wijnlanden zoals Frankrijk en Italië. In Zuid-Limburg zijn talloze wijngaarden en bij de meeste kan je per 2 personen een tour en proeverij boeken, wat dus echt een aanrader is om te doen als je van wijn houdt. In corona tijd moet natuurlijk het meeste wel van tevoren geboekt worden, dus dat vereist wat planning. Voor de dinsdagmiddag boekte ik daarom een proeverij bij wijngaard Sint Martinus en daarna ook meteen een rondleiding en proeverij bij Domein Holset
 
 
Wijngaard Sint Martinus ligt in Vijlen
Aan het roer staat oenoloog Stan Beurskens. Het huidige gebied van Wijngaard St. Martinus bestaat uit maar liefst 19 hectare, verspreid over meerdere percelen in Zuid-Limburg. Waar wij de proeverij hadden was dus maar een klein onderdeel. Wel gelijk de plek met een fantastisch uitzicht op de heuvels en weilanden van Zuid-Limburg. Het deed me zelfs een beetje aan Zuid-Afrika denken, waar we bij Delaire Graff Estate ook zo’n prachtig uitzicht hadden. Uiteraard speelt het weer hier ook een belangrijke rol -en we hadden geluk want het was 24 graden met zon- en de Nederlandse heuvels zijn iets minder immens dan de Zuid-Afrikaanse, maar hoe dan ook een ideale plek om wijn te proeven! 
 
Wijngaard Sint Martinus
Wijngaard Sint Martinus
 
We startten met een rosé bubbel: het Limburgs parelke
Dit licht zoete parelke viel gelijk goed in de smaak, want: zacht, fruitig en geen zware, droge bubbel maar juist heel zacht. Daarna de witte en rode variant van ‘Bergdorpje’, die ook heel goed in de smaak vielen. Ook de witte Gris de Villare vonden we erg lekker. Heel zacht, fris en helemaal niet zuur. Van deze wijnen namen we dan ook een flesje (of doos) mee naar huis. Hoe leuk is het om de volgende keer bij een etentje met vrienden een Nederlandse wijn op tafel te zetten?! Ik word al blij van het vooruitzicht. Zeker ook in deze tijd waarbij je ook gelijk de lokale wijnmakers ondersteunt. Wijn hoeft niet van ver te komen om lekker te zijn 😉
 
Door naar Domein Holset!
Domein Holset maakt alleen bruisende wijnen. Ze zijn gespecialiseerd in het maken van wijnen volgens de traditionele ‘Champagne methode’. De bubbels die we proefden waren De Bruut, De Prins en de Dame van Holset. Deze variëerden van fris fruitig tot elegant en zacht tot complex met een hevige bubbel. Ze maken de wijnen van een mix van klassieke en cool climate druivenrassen zoals de Souvignier Gris, Chardonnay, Cabernet Blanc en Johanniter en sinds oogst 2018 ook Pinot Noir. Dit zijn druivenrassen die uitstekend geschikt zijn voor ons klimaat en om mousserende wijn van te maken.
 
Tijd om mousserende wijnen te proeven!
Na de tour en rondleiding was het tijd om te proeven. Ik was vooral fan van de Prins van Holset. Mousserende wijn heeft altijd een tweede gisting, daarin ontstaan de bubbels. De hoeveelheid maanden op de gist bepaalt daarbij de smaak. Champagne moet bijvoorbeeld minimaal 15 maanden op de gist liggen. Deze Prins van Holset heeft 42 maanden op de gist gelegen -normaal is dat 30 maanden- en dat proef je terug in de zachte bubbel. Ik ben niet zo van de zware bubbels en de Prins zou ik dan ook prima als aperitief kunnen drinken. Ook daarvan is een flesje mee naar huis gegaan!
 
Op de middelste foto hieronder zie je trouwens Wendy, die heel enthousiast de tour door Domein Holset gaf. En als je heel goed kijkt zie je heel in de verte het Drielandenpunt. Dat leek me leuk om eens te bezoeken, maar hebben we na 2 proeverijen (plus nog eens 35 minuten extra fietsen) toch maar even overgeslagen 😉 Er schijnt naast het Drielandenpunt trouwens een leuk wandel labyrint te zijn. Ook een to-do aanrader dus!
 
Pop up wijnrestaurant op het land
Alsof we nog niet genoeg wijn op hadden! Tijdens de wijntour zag ik een flyer: wijngaard Sint Martinus heeft van 12 september t/m 11 oktober een pop up wijnrestaurant middenin de wijnvelden. Komt dat even mooi uit als wij precies in de buurt zijn. In Voerendaal, in een van de andere wijngaarden van Sint Martinus, staat het restaurant, wat vanaf de B&B maar 20 minuten fietsen is. Ideaal! Op dinsdagavond was er nog plek, dus gelijk gereserveerd. Na een kort middagdutje stapten we weer op de fiets.
 
Wat te doen in Zuid-Limburg wijnrestaurant
Zonsondergang wijnrestaurant op het land
 
Zonsondergang tussen de wijnvelden
Daar aangekomen ging precies de zon onder, prachtig om te zien zo tussen de wijnvelden! Vriendlief en ik gingen voor het 4-gangen verrassingsmenu ‘Prestige’ en kregen daarbij nog allerlei wijnen van Sint Martinus te proeven. De namen van de wijnen vond ik in 1 woord geweldig. Zo waren wij onder de indruk van de smaak van de rosé met de prachtige naam ‘Hemels roze’. Ook de speciaal voor de pop up gebottelde rode wijn ‘Cuvee Patrick’ -bij de steak- was een genot. Wat hebben we gegeten vraag je je af? Voorgerecht was aardappelsalade met Limburgse gerookte forel, gegrilde Little Gem en rode biet met daarbij witte wijn met de heerlijke naam ‘Vriendschap’. Tussengerecht was bloedworst van het Livar varken (daar is tie weer!) met Limburgse stroop en structuren van ui en appel. Heel erg lekker met de Hemels roze rosé. Hoofdgerecht was flat iron steak met bospeen, courgette en Bearnaisesaus. Altijd goed. En als dessert ging ik niet voor het bijbehorende dessert (hele kers met vanille ijs en pretzels), maar voor een kaasplankje met Franse en streekkazen. Daarbij de rode wijn Olivier, net als Cuvee Patrick vernoemd naar een familielid van de Sint Martinus clan (ben alleen even vergeten wie hihi). 
 
Het leuke was dat er allemaal bekenden van Stan Beurskens -die achter wijngaard Sint Martinus zit- meehelpen in het restaurant, zowel in de keuken als bij de ontvangst. Zo staat in de keuken chef-kok Patriek Doelen, mede-eigenaar van Wijnrestaurant Mes Amis. Mocht je voor 12 oktober dus in de buurt van Voerendaal zijn, dan is dit wijnrestaurant zeker een aanrader! Klik hier voor het linkje naar het pop up restaurant. 
 
Lunchen bij foodie walhalla Eyserhalte
Op fietsafstand van de B&B zit ook delicatessenzaak en lunchroom Eyserhalte. Bij Eyserhalte kan je allerlei lekkers halen, zoals aparte groenten en fruit (Coeur de Boeuf tomaten) en vleeswaren en kazen, veel lokaal, maar ook veel uit het buitenland (lees: Franse kazen!) Daarnaast kan je er dus ook buiten lunchen. De kaart is niet heel uitgebreid, zo’n 6 lunch gerechten. Maar wat je ook kiest, het is wel extra vers en lekker! Wel zijn daardoor de prijzen iets hoger dan de gemiddelde lunchplek. Je kan een wijn uit het restaurant kiezen, dan betaal je bovenop de kostprijs 10 euro extra of je gaat voor een glas of fles Nederlandse of Italiaanse wijn, lekker simpel. Er lag ook een hele stapel Sainte-Maure de Touraine geitenkaas, die met het rietje van stro. Een van mijn favoriete geitenkazen. Als je die ergens ziet: zeker meenemen! 
 
Kaas bij Eyserhalte
Een deel van de kaasafdeling bij Eyserhalte
 
Ik ging voor een herfst salade
Goed gevuld met vijgen, geitenkaas en zongedroogde tomaatjes. Vriendlief ging voor een broodje carpaccio van het Wagyu rund met truffelmayo, spiegelei en verse truffel. Dat was echt de lekkerste carpaccio die ik ooit heb geproefd! Er zat zoveel smaak aan. Ook de truffelmayonaise was yummy. Echt net zelfgemaakt. Heeft truffelmayo verslaafde Ilona van Worstenbrood&Wijn even geluk dat ik een potje voor haar meenam!
 
Wat is er verder nog te doen in Zuid-Limburg?

Nog genoeg kan ik je vertellen. Een midweek is eigenlijk veel te kort, want wij wilden niet alles volplannen en juist ‘ont-moeten’. Lekker weinig moeten en alleen doen waar we zin in hadden. Dus soms ook gewoon met de voetjes omhoog een boek lezen. Wat wij onder andere nog deden was een dagje Dierentuin, Gaia Zoo in Kerkrade. Een hele groene dierentuin met aparte dieren zoals miereneters en capibara’s. Ook ligt vlakbij het dorpje Gulpen, een schattig klein dorpje met een gezellig horeca plein. Verder bekend van het Gulpener bier, waar je bij de brouwerij een bierproeverij en tour kan boeken. Ook ligt in het dorpje Wijlre de bekende Brand brouwerij, waar je ook tours en proeverijen kunt boeken.

Om de hoek bij Dalauro zit ook nog een kleine wijngaard, Domaine Salamander. Ook zit op zo’n 3 km afstand wijngoed Fromberg (zij hebben een heerlijke Auxerrois en Müller Thurgau). Die wijngaarden hebben we nu wegens tijdgebrek nog niet bezocht, maar die staan nog op mijn wish list! De inmiddels grote en bekende wijngaard Apostelhoeve zit vlakbij Maastricht stad, op ongeveer 1,5 uur fietsen van Dalauro, maar helaas bieden zij alleen rondleidingen en proeverijen aan vanaf 10 personen. 

Kneuterige restaurantjes in de omliggende dorpen

De meeste restaurants zijn lastig per voet te bereiken, want die liggen op minstens 3 km van de B&B af. Alleen in het dorpje Eys kan je lopend terecht, of je moet een fikse hiker zijn 😉 Wij hebben onder andere nog gegeten in Wijlre, bij Brasserie Amuseer, waar ze naast veel lokaal vlees ook een uitgebreide vegetarische kaart hebben. Daarnaast heeft de brasserie een kinderspeeltuin aan het terras, dus handig als je met kinderen reist. Ook hebben wij nog gegeten bij Gasterij de Poort in Gulpen, een ouderwets brasserie met de uitstraling van een bruin café. Ze hebben een uitgebreide menukaart, waar je onder andere ook het Limburgse streekgerecht zuurvlees (soervleisj) kan bestellen. 

Het Toscane van Nederland: Zuid-Limburg

Al met al is Zuid-Limburg een ongelofelijke aanrader voor de Bourgondiërs onder ons! Er is voor foodies, sportievelingen, cultuurzoekers en natuurliefhebbers genoeg te beleven in Zuid-Limburg. Zeker als je ook nog geluk hebt met het weer is er genoeg te doen. Ik ben in ieder geval ontzettend verrast en vanaf nu fan van dit mooie stukje Nederland!

Proosten bij Sint Martinus
Cheers en thanks voor het lezen!


Wijntip

De rode wijn ‘Bergdorpje’ 2018 van wijngaard Sint Martinus. Bij thuiskomst gelijk alweer even geproefd bij pasta met verse paddenstoelen, eekhoorntjesbrood en spinazie en een stukje biefstuk. Die aardse smaken passen heerlijk bij de soepele en fruitige, maar toch volle rode wijn. 

Deel dit bericht met vrienden

Op zoek naar iets anders?