Zalm van de bbq met olijven-geitenkaas tapenade

Zalm van de bbq met olijven-geitenkaas tapenade en pancetta

Weer een hele mond vol: zalm van de bbq met olijven-geitenkaas tapenade, maar ondanks dat heel simpel te maken. De olijven-geitenkaas tapenade maak je heel makkelijk in de keukenmachine en de zalm op de bbq is ook zo klaar. Heerlijk bij Hollandse asperges en nieuwe krieltjes!

Zalm van de bbq

Ik vind zalm van de barbecue echt heerlijk. De zalm blijft mals, licht rokerig en het staat gewoon heel leuk op zo’n barbecueplankje. Vergeet het plankje de avond of middag voor gebruik niet te weken in water, anders trekt het hout krom! Daarnaast zal een vochtige plank de vis laten stomen, de smaak van de ceder overdragen en extra rook produceren. Dit vertellen de mannen van BBQ street mij op hun website en dat is precies wat we willen met zalm van de bbq. 
 

De olijven-geitenkaas tapenade

De zalm top je af met heerlijke olijven-geitenkaas tapenade. Om deze tapenade te maken gebruikte ik de geitenkaas van Bettine. Dit is Hollandse geitenkaas en sinds kort hebben ze een nieuwe variant met knoflook en kruiden. De smaak van de geitenkaas past daardoor perfect bij de knoflookolijven en wordt zo een smeuïge olijven-geitenkaas tapende. De tapenade top je af met krokant gebakken pancetta. Een geweldige combinatie van smaken! 


Ingrediënten voor 2 personen

 • 2 stukken zalmfilet op huid (ongeveer 150 gram per stuk)
 • 100 gram gemarineerde knoflookolijven
 • 50 gram Bettine Garlic & Herbs geitenkaas
 • 20 gr pijnboompitten
 • 6 plakjes pancetta
 • + Extra benodigdheden: barbecue, cederhouten bbq plankje, keukenmachine of staafmixer, koekenpan


Hoe maak je deze zalm van de bbq met olijven-geitenkaas tapenade?

Bereidingstijd: 10 minuten + 15 min. barbecue

 1. Week de cederhouten plank een paar uur in water. Bereid de barbecue voor direct grillen voor en breng tot een temperatuur van 150 °C.
 2. Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan. Bak de pancetta knapperig op de grillplaat van de bbq of doe dit apart in dezelfde koekenpan.
 3.  Doe de knoflookolijven met de geroosterde pijnboompitten in de keukenmachine. Meng even door. Doe daarna de geitenkaas erbij en meng weer door totdat je een mooie dikke tapenade hebt. Bestrijk de zalm met de tapenade. Hak de pancetta fijn en strooi deze over de tapenade.
 4. Leg de zalm op de plank en leg deze op directe warmte op de barbecue. Grill de zalm 10 tot 15 minuten en controleer daarna om te zien of de zalm gaar is. Dit zie je onder andere als het eiwit uit de zalm loopt. 
 5. Serveer met Hollandse witte asperges en nieuwe krieltjes. Eet smakelijk 🙂

Gek op zalm? Deze zalm met romige crunch topping uit de oven is ook heerlijk!


Wijntip

Afhankelijk van of je hier ook witte asperges bij eet, ga je voor een volle Pinot Blanc of een frisse Sancerre. Deze Henri Bourgeois Sancerre Les Baronnes dronken wij erbij en dat was een voltreffer!

Deel dit bericht met vrienden

Op zoek naar iets anders?