Zelf sambal maken: snel recept

Zelf sambal maken borrelplank
 
Hoe heter, hoe beter! Een potje sambal ontbreekt hier bijna nooit op tafel. En zelf sambal maken doe je heel makkelijk met dit snelle recept. Maak je eigen sambal met maar een paar ingrediënten!
 

Zelf sambal maken: een snel recept

De hoeveelheid van dit recept is genoeg voor 1 potje of schaaltje zoals op de foto. Dat is genoeg voor 4 tot 6 personen bij de maaltijd, in ieder geval voor mensen die wel van wat pit houden 😉 Wil je een grotere portie van deze sambal maken? Verdubbel dan de ingrediënten of driedubbel ze. Dan kan je meer bewaren, wat altijd handig is. Want deze sambal doet het ook lekker op brood met een plak kaas en schijfjes komkommer. Of serveer het bij allemaal pittige hapjes als dipsaus, zoals op de foto hierboven. 
 

Varieer met de pepers

Ik gebruik graag rawit pepers, omdat die me aan Indonesië doen denken, samen met gewone rode Spaanse peper. Die heten ook wel Lombok pepers. Je kan natuurlijk altijd afwisselen met pepers, gebruik bijvoorbeeld voor een meer Surinaams tintje gele Madame Jeanette of iets anders exotisch. 

Ingrediënten voor 1 potje/schaaltje
 • 6 rawit pepers
 • 3 rode pepers
 • 1 kleine ui
 • 2 teen knoflook
 • 1 tl gula djawa Javaanse suiker
 • 1,5 el ketjap manis
 • 1 tl azijn
 • Halve theelepel trassi*
 • Zonnebloemolie genoeg om de bodem van je pan mee te bedekken
 • Peper en zout
 • + Extra benodigdheden: scherp mes, blender of keukenmachine, pan met dikke bodem, serveerschaaltje of eventueel een glazen potje om te bewaren.

*Optioneel. Ik vind het lekkerder met, maar laat de trassi eventueel weg voor een vegan variant.


Hoe maak je het?

Bereidingstijd: 20 minuten

 1. Was de pepers, snijd de steeltjes eraf en snijd in grove stukken. Doe in de blender of keukenmachine.
 2. Pel de ui en knoflook en snijd ook die in grove stukken. Doe bij de pepers in de keukenmachine of blender.
 3. Doe ook de ketjap manis, suiker en azijn erbij en een heel klein scheutje zonnebloemolie. Blend alles door. Je kan zelf kiezen of je grove of fijne sambal wil. Ik heb hem hier medium grof gemaakt.
 4. Pak de pan erbij en giet zonnebloemolie over de hele bodem. Laat de olie goed heet worden en schep daarna de sambal erin. Laat het hoge vuur aanstaan. Pas op: dit wordt heet en kan ontzettend gaan spetteren. Ook kan je het beste de afzuigkap even aanzetten of een raam open. 
 5. Blijf omscheppen totdat bijna alle olie weg is, de olie wordt vanzelf opgenomen door de pepers als je blijft roeren. Het duurt ongeveer 5 á 6 minuten.
 6. Draai het vuur uit en schep de sambal over in een (schoon!) glazen potje of doe ik een schaaltje. Als je het ‘s avonds gelijk wil eten kan je het laten afkoelen in een serveerschaaltje. 
 7. Bewaar je het in een potje? Bewaar dan in de koelkast met een laagje zonnebloemolie erop, dan bederft het minder snel. Het is dan beperkt houdbaar, ongeveer 1 week afhankelijk of je er met een schoon lepeltje ingaat. 
 8. Selamat makan!

Wijntip

Afhankelijk van wat je verder aan gerechten serveert, ga je bij heel pittig eten voor een frisse witte wijn met een klein zoetje. Dat haalt het pittige er een beetje af. Ik wissel vaak Riesling af met een witte wijn om te proberen welke goed gaat. 

Deel dit bericht met vrienden

Op zoek naar iets anders?